Jøder trakasseres i stadig flere land

En ny forskningsrapport viser at antall land i verden hvor jøder opplever trakassering har økt seks år på rad. I Europa ble jøder trakassert i tre av fire land i 2013.

Grafikk over antall land i verden der jøder har opplevd trakassering fra 2007 til 2013. (Grafikk: Pew Research Center)
Grafikk over antall land i verden der jøder har opplevd trakassering fra 2007 til 2013. (Grafikk: Pew Research Center)
MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

Den årlige rapporten fra Pew Research Center om religiøse konflikter og forfølgelser over hele verden ble publisert torsdag. Undersøkelsen inneholder data fra 198 land. Et av funnene man har gjort dette året, er at det har skjedd en bemerkelsesverdig økning i antall land i verden der jøder opplever trakassering. Statistikken fra år 2007 til 2013 viser stigning for hvert år. I 2013 opplevde jøder, som bare utgjør 0,2 prosent av verdens befolkning, å bli trakassert i hele 77 land – 39 prosent av alle verdens land.

 

Kun en trend for jødedommen

Ingen av de andre verdensreligionene har sett noe tilsvarende mønster av økt trakassering – heller ikke de to største, kristendommen og islam. Disse to religionene, som til sammen omtrent halvparten av verdens befolkning nominelt tilhører, kommer enda litt høyere enn jødedommen på statistikken over antall land der de opplever trakassering. For muslimer var tallet i 2013 på 99 land, og for kristne 102. De omlag én milliard hinduene i verden opplever trakassering i kun ni land.

 

Jøder trakasseres i tre av fire land i Europa

I Europa opplever jøder trakassering i så mye som 34 av 45 land – 76 prosent av verdensdelens nasjoner.

Noen eksempler fra Europa nevnes i rapporten: I Frankrike ble en tenåringsgutt med kippa angrepet av tre menn, som erklærte at de skulle ”drepe alle jøder”. I Spania malte vandaler et hakekors og teksten ”Hitler hadde rett” på veggen til en tyrefekterarena. I Slovenia ble snublesteiner til minne om Holocaust-ofre ødelagt av vandaler. Og et eksempel fra Norge er også nevnt: Dagbladets famøse karikatur av omskjæringstradisjonen.

Undersøkelsen tar for seg trakassering både fra myndighetshold og fra enkeltpersoner og befolkningsgrupper. Det som er regnet som trakassering inkluderer både fysiske angrep, arrestasjoner og pågripelser, vandalisering av hellige steder, diskriminering mot religiøse grupper i arbeidslivet, utdannelsessystemet og boligmarkedet, og verbale overgrep.

 

Oversikt over religiøs trakassering i verden fra 2007 til 2013. (Tabell: Pew Research Center)
Oversikt over religiøs trakassering i verden fra 2007 til 2013. (Tabell: Pew Research Center)
Forrige artikkelEgypt: – Hele Hamas er en terrororganisasjon
Neste artikkelIsraelske ungdommer i MIFF Lister: Israel sett med ungdoms øyne
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -