Iran premierer latterliggjøring av Holocaust

312 kunstnere fra flere land har levert til sammen 839 satiriske bidrag til iransk tegnekonkurranse med Holocaust som tema.
Et av bidragene til den iranske tegnekonkurransen med Holocaust som tema. (Foto: Skjermdump fra Channel 2 via Times of Israel)

Denne våren har Iran for andre gang utlyst en tegnekonkurranse med Holocaust som tema, og fristen for å levere bidrag gikk ut 1. april. Vinneren får 90.000 statsfinansierte kroner. Andreplassen belønnes med nærmere 60.000 kroner, og tredjeplassen med 35.000 kroner. I 2006 gikk den forrige konkurransen av stabelen, og bidragene den gangen spilte på tradisjonelle antisemittiske og konspirasjonsteoretiske forestillinger.

Når det iranske regimet nå igjen har funnet det for godt å lage humor av folkemordet mot jødene under den andre verdenskrigen, er det ifølge arrangørene en motreaksjon mot Charlie Hebdós Muhammed-karikaturer. Arrangørene oppfordret kunstnerne til å bruke anledningen til å vise ”hvorfor palestinerne undertrykkes som kompensasjon for Holocaust”. En egen klasse med tegninger tar for seg ”temaet Benjamin Netanyahu og Adolf Hitler”, ifølge Times of Israel.

Det iranske statlige nyhetsbyrået Fars opplyser at 312 tegnere deltar i konkurransen. 104 av dem skal være fra Iran, mens 208 kommer fra land som Indonesia, Brasil, Frankrike, Tyrkia og Kina. Tegningene skal stilles ut i Teheran i vår.

Israel har bedt FN fordømme konkurransen fordi den bidrar til en atmosfære av antisemittisme. “Konkurransen legitimerer Holocaust-fornektelse og oppmuntrer den som fornekter Shoah til å fortsette med oppvigleriet sitt”, skrev Israels ambassadør til FN, Ron Prosor, i et brev i februar.

UNESCOs leder Irina Bokova har ifølge World Jewish Congress kritisert konkurransen, og sagt at den er imot UNESCOs verdier.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise