Iran premierer latterliggjøring av Holocaust

312 kunstnere fra flere land har levert til sammen 839 satiriske bidrag til iransk tegnekonkurranse med Holocaust som tema.

Et av bidragene til den iranske tegnekonkurransen med Holocaust som tema. (Foto: Skjermdump fra Channel 2 via Times of Israel)

Denne våren har Iran for andre gang utlyst en tegnekonkurranse med Holocaust som tema, og fristen for å levere bidrag gikk ut 1. april. Vinneren får 90.000 statsfinansierte kroner. Andreplassen belønnes med nærmere 60.000 kroner, og tredjeplassen med 35.000 kroner. I 2006 gikk den forrige konkurransen av stabelen, og bidragene den gangen spilte på tradisjonelle antisemittiske og konspirasjonsteoretiske forestillinger.

Når det iranske regimet nå igjen har funnet det for godt å lage humor av folkemordet mot jødene under den andre verdenskrigen, er det ifølge arrangørene en motreaksjon mot Charlie Hebdós Muhammed-karikaturer. Arrangørene oppfordret kunstnerne til å bruke anledningen til å vise ”hvorfor palestinerne undertrykkes som kompensasjon for Holocaust”. En egen klasse med tegninger tar for seg ”temaet Benjamin Netanyahu og Adolf Hitler”, ifølge Times of Israel.

Det iranske statlige nyhetsbyrået Fars opplyser at 312 tegnere deltar i konkurransen. 104 av dem skal være fra Iran, mens 208 kommer fra land som Indonesia, Brasil, Frankrike, Tyrkia og Kina. Tegningene skal stilles ut i Teheran i vår.

Israel har bedt FN fordømme konkurransen fordi den bidrar til en atmosfære av antisemittisme. “Konkurransen legitimerer Holocaust-fornektelse og oppmuntrer den som fornekter Shoah til å fortsette med oppvigleriet sitt”, skrev Israels ambassadør til FN, Ron Prosor, i et brev i februar.

UNESCOs leder Irina Bokova har ifølge World Jewish Congress kritisert konkurransen, og sagt at den er imot UNESCOs verdier.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise