Iran premierer latterliggjøring av Holocaust

312 kunstnere fra flere land har levert til sammen 839 satiriske bidrag til iransk tegnekonkurranse med Holocaust som tema.

Et av bidragene til den iranske tegnekonkurransen med Holocaust som tema. (Foto: Skjermdump fra Channel 2 via Times of Israel)

Denne våren har Iran for andre gang utlyst en tegnekonkurranse med Holocaust som tema, og fristen for å levere bidrag gikk ut 1. april. Vinneren får 90.000 statsfinansierte kroner. Andreplassen belønnes med nærmere 60.000 kroner, og tredjeplassen med 35.000 kroner. I 2006 gikk den forrige konkurransen av stabelen, og bidragene den gangen spilte på tradisjonelle antisemittiske og konspirasjonsteoretiske forestillinger.

Når det iranske regimet nå igjen har funnet det for godt å lage humor av folkemordet mot jødene under den andre verdenskrigen, er det ifølge arrangørene en motreaksjon mot Charlie Hebdós Muhammed-karikaturer. Arrangørene oppfordret kunstnerne til å bruke anledningen til å vise ”hvorfor palestinerne undertrykkes som kompensasjon for Holocaust”. En egen klasse med tegninger tar for seg ”temaet Benjamin Netanyahu og Adolf Hitler”, ifølge Times of Israel.

Det iranske statlige nyhetsbyrået Fars opplyser at 312 tegnere deltar i konkurransen. 104 av dem skal være fra Iran, mens 208 kommer fra land som Indonesia, Brasil, Frankrike, Tyrkia og Kina. Tegningene skal stilles ut i Teheran i vår.

Israel har bedt FN fordømme konkurransen fordi den bidrar til en atmosfære av antisemittisme. “Konkurransen legitimerer Holocaust-fornektelse og oppmuntrer den som fornekter Shoah til å fortsette med oppvigleriet sitt”, skrev Israels ambassadør til FN, Ron Prosor, i et brev i februar.

UNESCOs leder Irina Bokova har ifølge World Jewish Congress kritisert konkurransen, og sagt at den er imot UNESCOs verdier.

Forrige artikkelHizbollah: – Rammeavtalen styrker Irans innflytelse i Midtøsten
Neste artikkelHackere truet Israel med ”elektronisk Holocaust”
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/