Græsvik delte lenke til antisemittisk nettside

Fredrik Græsvik har spredt lenke til en antisemittisk blogg til sine 13.500 følgere på Facebook. En sjokkert tipser som presenterte seg som TV2-ansatt meldte dette til MIFF i dag.

Skjermdump fra Fredrik Græsviks Facebook-side 13. oktober 2015.
Skjermdump fra Fredrik Græsviks Facebook-side 13. oktober 2015.

TV2s utenrikskorrespondent Fredrik Græsvik har en åpen Facebook-profil med 5000 venner og 8573 følgere. (Åpen for de fleste, men ikke MIFF – som han har blokkert.)

Da en tipser oppdaget hva Græsvik delte på Facebook for tre dager siden, ble vedkommende så sjokkert at den anonyme kilden ringte til MIFF. Vedkommende presenterte seg som redaksjonell medarbeider i TV2.

– Har dere sett hvilket nettsted Græsvik lenker til? spurte kilden vantro. MIFF har ikke noen mulighet til å sjekke om kilden er en ansatt i TV2, men vi har god mulighet til å sjekke saken.

 

Antisemittisk nettsted

Lørdag 10. oktober delte Græsvik en lenke til en artikkel med omtale av de nye bøkene til Græsvik og Odd Karsten Tveit på bloggen Frieord.nu. Åtte av Græsviks venner har hittil kommentert lenken positivt, 17 har delt den og 218 har klikket liker. Ikke en eneste har stilt spørsmål ved nettstedet Græsvik lenker til. Ingen motforestillinger.

Det er all grunn til å stille spørsmål ved Frieord.nu. Nettadressen ble registrert i november 2014, da også de første artiklene på bloggen ble publisert. Artiklene blir publisert av en eller flere anonyme forfattere, og skriver at de er “siden for venstre/sentrum politisk, der en særlig vil fokusere på palestinernes sak og anti-rasisme”.

Identiteten til den antatte hovedmannen bak nettsiden er kjent for MIFF. På sin åpne Facebook-profil lenker han 22. september til Frieord.nus Facebook-side (som heter Palestina venner), og skriver: “Jeg skriver kun alene på siden nå, andre innlegger er fjerne. Skulle du mene jeg er antisemitt, eller jødehater. Så står det deg fritt å legge frem tekst som godtgjør de. Vi kritiserer Israelsk politikere og ikke jøder.” (Uredigert sitat, MIFF anm.)

 

Groteske jødevitser i sosiale medier

MIFF sitter på noen skjermdumper som godtgjør hvilke syn hovedmannen bak Frieord.nu har på jøder.

“Jøder kan være griske og sleipe, det har vi sett mange ganger,” skrev mannen i en Facebook-tråd under en debatt om VG-saken fra 2010 som omtalte en Oslo-moské som selger bøker fulle av jødehat.

“Mange jøder fra Øst-Europa er rasister, og fascister,” skrev han i august 2014. Han har tydeligvis også stor moro av å dele jødevitser i sosiale medier. I en av sine jødevitser framstiller nettredaktøren det som norsk patriotisme å kaste en jøde utenfor Prekestolen.

 

Bloggens agenda

Dersom TV2 redaksjon eller annonsører tar en titt på nettstedet Frieord.nu, kan de selv avgjøre om det er noe de mener tv-kanalens journalister skal promotere for et femsifret antall nordmenn. Redaktøren(e) mener at vi “absolutt ikke” har demokrati i Norge. Partipolitikken hører ikke hjemme.

Fra mai 2015 har antall oppdateringer på bloggen økt kraftig, og fokuset blir enda mer ensidig rettet mot Israel. Verdens eneste jødiske stat blir omtalt som bestialsk, som herrefolket, barnemordere, nasjonalekstreme, verdensversting, umenneskelig og brutal. Israel er forhatt. Israel står bak massedrap. Israels justisminister er ond. Palestinere blir slaktet…

Dette er bare et lite utvalg fra bloggens overskrifter. I tekst og bilder er det mye mer grums.

Og inn i mellom alt dette er det ivrige forsvar for Mads Gilbert, Sidsel Wold og Fredrik Græsvik. Det overraskende er at Græsvik tar imot omfavnelsen.

Rapporten om antisemittisme som kom i 2012 viste en klar kobling mellom holdninger til konflikten mellom Israel og palestinerne og holdninger til jøder generelt. Graden av antisemittisme er størst blant de ivrigste støttespillerne til palestinerne.

EUs menneskerettighetsbyrå (FRA) har tidligere hatt en arbeidsdefinisjon av antisemittisme publisert på sin nettside: ”En viss oppfatning av jøder, som kan bli uttrykt som hat mot jøder. Retoriske og fysiske manifestasjoner av antisemittisme er rettet mot jødiske eller ikke-jødiske individer og/eller deres eiendom, mot jødiske samfunns institusjoner og religiøse fasiliteter.”

Det ble også presisert at noen manifestasjoner rettet mot staten Israel, som da blir sett på som jødisk kollektivitet, kan ha antisemittisk effekt. Ett av de konkrete eksemplene som angis er: ”Å sammenligne dagens israelske politikk med nazistenes.”

Det hører med til historien at bloggen Frieord.nu har kommet med en lang rekke falske anklager mot MIFF.

Det hører også med til historien at Frieord.nu har anbefalt bøkene til Tveit og Græsvik uten å ha lest dem. “Så begge bøkene vil etterhvert bli lest,” skriver bloggeren. MIFF har allerede funnet flere feil og mangler i første del av Tveits bok.

Forrige artikkel“Angivelige” knivangrep i Stavanger Aftenblad
Neste artikkelTveit: – Hamas roser ikke angrep på jøder
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.