Tiltales for netthets mot jøder

Giftige ord mot jøder er grunnlaget for tiltalen i Oslo tingrett onsdag.

En 35 år gammel Oslo-mann kan bli dømt for hatytringer mot jøder. (Illustrasjonsfoto: Pascal Maramis, flickr)
En 35 år gammel Oslo-mann kan bli dømt for hatytringer mot jøder. (Illustrasjonsfoto: Pascal Maramis, flickr)

Onsdag 18. november kl. 09.00 starter en sak om jødehets i rettssal 719 i Oslo tingrett. Det er ikke begjært lukkede dører i saken, opplyser Oslo tingrett til MIFF. Saken er dermed åpen for publikum.

En 35 år gammel Oslo-mann er tiltalt for “offentlig å ha truet, forhånet eller utsatt for hat, forfølgelse eller ringeakt en gruppe av personer på grunn av deres trosbekjennelse, rase, hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse”.

Tiltalen gir åtte eksempler på uttalelser som ble framsatt på en nettside i en periode på drøye to uker høsten 2013.

“Det eneste du trenger å vite om virkeligheten er at det er en krig pågående på jorda mellom Gud og Guds barn og Satan og Satans barn og at denne krigen kommer til å bli utkjempet helt til Satans barn er totalt utryddet fra jordens overflate. Guds barn er den hvite ariske rase, og Satans barn er jødedommen,” skal blant annet den tiltalte ha skrevet.

Kristen anti-judaisme og nazistisk-inspirert antisemittisme lever fortsatt i Norge.

Tiltalte skriver også grove rasistiske utsagn om afrikanere. Han anklager jøder for å “importere” disse til Norge.

Straffelovens § 135 a har en øvre strafferamme på fengsel inntil tre år.

“§ 135 a. Den som forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig setter frem en diskriminerende eller hatefull ytring, straffes med bøter eller fengsel inntil 3 år. Som ytring regnes også bruk av symboler. Medvirkning straffes på samme måte.
Med diskriminerende eller hatefull ytring menes det å true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringeakt overfor noen på grunn av deres
a) hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse,
b) religion eller livssyn,
c) homofile legning, leveform eller orientering, eller
d) nedsatte funksjonsevne.”

Forrige artikkelAstrid Salvesen Shwartz taler på Hanukka-samling i MIFF Kristiansand
Neste artikkelTerroristen bak fredagens dobbeltdrap er tatt
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.