Svenske synagoger måtte stenge dørene

Synagoger over hele Sverige stengte dørene onsdag, etter at trusselnivået for nasjonen ble hevet av myndighetene.

Synagogen i Malmö. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Synagogen i Malmö. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Trusselnivået defineres på en skala fra en til fem, og onsdag ble nivået hevet fra tre til fire, ifølge Reuters og Jerusalem Post. Det innebærer høy sannsynlighet for at ”personer har til hensikt, og har kapasitet til, å utføre et angrep”. Som en forholdsregel stengte synagoger over hele Sverige dørene samme dag, opplyser World Jewish Congress.

Svenske myndigheter har kunngjort at de er på jakt etter en mistenkt, og at de har konkret informasjon om et mulig nært forestående angrep.

Anders Thornberg, som er generaldirektør for det svenske sikkerhetspolitiet, sier at det er trusselen fra terrorgruppen Den islamske staten som ligger til grunn for hevingen av sikkerhetsnivået. Det skal imidlertid ikke være påvist noen direkte forbindelse mellom planene om terror i Sverige og de omfattende angrepene i Paris, som tok livet av 129 mennesker fredag 13. november.

Lena Posner-Körösi, lederen for Judiska Centralrådet i Sverige, opplyser at sikkerheten ved synagogene vil bli tatt opp til vurdering daglig i tiden framover. Blant aktivitetene som måtte avlyses onsdag var idrettstrening for ungdom og andre kveldsaktiviteter i de jødiske samfunnene i Stockholm, Göteborg og Malmö.

 

Sverige oppfattes som verst i Europa

Ifølge en meningsmåling som ble publisert av Jerusalem Post tirsdag denne uken, ser israelere på Sverige som det minst støttende landet i Europa. 39 prosent av de som ble spurt hvilket europeisk land de opplever er minst støttende til Israel, svarte Sverige. Etter Sverige var det Frankrike som oftest ble svart. 22 prosent mener at Frankrike er det minst Israel-støttende landet i Europa. 506 israelere deltok i undersøkelsen, og spørsmålet ble stilt 26. oktober.

Mandag denne uken skapte Sveriges utenriksminister sjokkbølger i Israel, da hun gikk langt i å gi Israel medansvar for spredningen av radikal islamisme.

– Sverige er ingen venn av Israel, erkjenner parlamentsmedlem og leder for MIFFs søsterorganisasjon Samfundet Sverige-Israel Mathias Sundin. I en kronikk i Ha’aretz ber han israelerne om likevel ikke å gi opp Sverige.

 

Oppdatering fredag 20.11.:

Svensk politi arresterte torsdag ettermiddag irakeren Mutar Muthanna Majid, som er mistenkt for å ha planlagt terrorangrep i Sverige, ifølge nyhetsbyrået AFP. Den konkrete saken som førte til det økte trusselnivået kan dermed være stanset.

Forrige artikkelGranatangrep mot israelske soldater
Neste artikkelBeklaget støtende Krystallnatt-markering
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/