Norske aviser var fulle av antisemittisme

En ny doktoravhandling belyser hvordan antisemittismen florerte i norske medier for hundre år siden.
Skjermdump fra Morgenbladet.
Skjermdump fra Morgenbladet.

– Antisemittismen i pressen kom ikke fra grasrota, den ble formidlet av akademikere, forfattere og kunstnere, i tillegg til av pressen selv, sier historiker Lars Lien til Morgenbladet.

Han disputerte fredag ved Universitetet i Oslo med avhandlingen ‘Pressen kan kun skrive ondt om jøderne’. Jøden som kulturell konstruksjon i norsk dags- og vittighetspresse 1905–1925.

– Et hovedfunn er at antisemittismen i den norske dags- og vittighetspressen var mer utbredt enn tidligere antatt, forteller han.

Lien setter søkelys på at antisemittiske budskap på den tiden var å finne på lederplass i store aviser som Aftenposten og Tidens Tegn, og i en rekke regionale aviser over hele landet, og at slikt ble skrevet av redaktører og profilerte journalister. Konstruerte forestillinger om ”jøden” som representant for samfunnsfiendtlige ideer ble mye brukt i den løpende aktuelle samfunnsdebatten.

Her kan du lese det interessante intervjuet i Morgenbladet.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise