Norske aviser var fulle av antisemittisme

En ny doktoravhandling belyser hvordan antisemittismen florerte i norske medier for hundre år siden.

Skjermdump fra Morgenbladet.
Skjermdump fra Morgenbladet.

– Antisemittismen i pressen kom ikke fra grasrota, den ble formidlet av akademikere, forfattere og kunstnere, i tillegg til av pressen selv, sier historiker Lars Lien til Morgenbladet.

Han disputerte fredag ved Universitetet i Oslo med avhandlingen ‘Pressen kan kun skrive ondt om jøderne’. Jøden som kulturell konstruksjon i norsk dags- og vittighetspresse 1905–1925.

– Et hovedfunn er at antisemittismen i den norske dags- og vittighetspressen var mer utbredt enn tidligere antatt, forteller han.

Lien setter søkelys på at antisemittiske budskap på den tiden var å finne på lederplass i store aviser som Aftenposten og Tidens Tegn, og i en rekke regionale aviser over hele landet, og at slikt ble skrevet av redaktører og profilerte journalister. Konstruerte forestillinger om ”jøden” som representant for samfunnsfiendtlige ideer ble mye brukt i den løpende aktuelle samfunnsdebatten.

Her kan du lese det interessante intervjuet i Morgenbladet.

Forrige artikkelVanlig praksis å ta hensyn til fødeland
Neste artikkelStorbritannia med ny lov mot Israel-boikott
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/