– Jødisk tilstedeværelse i Europa kan ikke lenger tas som en selvfølge

– Det er med tårer i øynene jeg har måttet innse det.

Går solen ned for franske og europeiske jøder? (Illustrasjonsfoto: Moyan Brenn, flickr.com)
Israelske myndigheter ber sine innbyggere om å være forsiktig på ferie i Europa. (Illustrasjonsfoto: Moyan Brenn, flickr.com)

Antoine Kleinfeld er student i litteraturfag på et universitet i Paris. 19. mai forteller han, i en artikkel i Times of Israel, hvordan situasjonen for jøder i Frankrike blir stadig verre.

De siste ukene har Frankrike vært preget av sterke protester mot reformer i arbeidslivet. Protestene, som til dels har vært voldelige, har også vært infiltrert av sterke anti-israelske og anti-jødiske grupperinger.

– Gjennom tåregassen som nesten daglig blir brukt i kampene mellom politiet og opprørerne, er det ikke vanskelig å få øye på det palestinske flagget, se palestinaskjerfene bli brukt som ansiktsmaske og høre den nord-afrikanske dialekten av fransk som man normalt hører i moskéene og markedsplassene i forstedene til Paris, skriver Kleinfeld.

I midten av april gikk den fransk-jødiske filosofen Alain Finkielkraut, sammen med sin kone, til en av demonstrasjonene på republikkplassen i Paris. Han kom til stedet for å se og høre. Kort tid etter sin ankomst ble han jaget fra stedet av sinte opprørere. Videoopptak av hendelsen viser hvordan skjellsordene haglet over Finkielkraut, inkludert “fascist” og “skitne jøde”.

For å forstå jødenes situasjon i Frankrike, må man se dypere på situasjonen enn listen over alle de kjente voldelige og dødelige angrepene som har vært i landet de siste fire årene. Alle franske jøder kjenner noen som er blitt utsatt for antisemittisk trakassering, alt fra hets på gaten til hakekors på synagogene.

– Våre [jødiske] samfunn har blitt utsatt for en økende fremmedgjøring fra det franske storsamfunnet. Folk nekter å innse problemene med islamistisk ekstremisme i mange franske byer, hvor det blir forkynt hat mot jøder sammen med en syk fiendtlighet mot den jødiske staten, skriver Kleinfeld.

Han mener atmosfæren for jøder i Frankrike og Belgia snart blir ulevelig.

– Det er med tårer i øynene jeg har måttet innse at jødisk tilstedeværelse i Europa ikke lenger kan tas som en selvfølge, skriver Kleinfeld. Selv har han vokst opp i London og Paris, i nabolag hvor det var trygt å gå ute på gaten i mørket. “Jeg var lullet inn i en falsk trygghet.”

– Hva hvis jeg skulle gå til opprørerne å foreslå en arbeidsgruppe mot antisemittisme? Man må bare se over kanalen til Storbritannia, og Labours forferdelige behandling av sitt antisemittisme-problem, for å forstå at vi ikke kan stole på at de såkalte “venstreorienterte” vil være våre allierte i kampen mot antisemittisme. Det som blir stadig klarere, dersom vår historie ikke allerede gir mange nok gode eksempler, er at det eneste folket vi kan stole på i å bekjempe pesten antisemittisme, er oss selv, avslutter Kleinfeld.

Forrige artikkelLieberman blir forsvarsminister
Neste artikkelIsraels herrelandslag i volleyball er i Norge
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.