Svensk antisemittisk karikatur vekker oppsikt

Avisa Dagens Nyheter trykket en karikatur av Netanyahu og Trump, i “godt selskap” med blant annet høyreekstremistiske Ku Klux Klan.

Den svenske avisa Dagens Nyheter trykket denne karikaturen. (Foto: skjermdump Yedioth Aharonoth)
Den svenske avisa Dagens Nyheter trykket denne karikaturen. (Foto: skjermdump Yedioth Aharonoth)

Yedioth Aharonoth forteller at den svenske avisa Dagens Nyheter trykket en karikaturtegning av Donald Trump og Benjamin Netanyahu hvor de knyttes til den amerikanske høyreekstremistiske Ku Klux Klan-organisasjonen.

Karikaturen framstiller Trump og Netanyahu, som fraktes i en bærestol av blant annet en mann fra Ku Klux Klan, en jødisk ultraortodoks mann, og to tilsynelatende israelske soldater med israelske flagg på skjorta. En snakkeboble viser at Netanyahu sier “endelig!”.

Annika Hernroth-Rothstein er politisk rådgiver og skriver om Midtøsten, religiøse saker og global antisemittisme. I en artikkel i Israel Hayom skriver hun at karikaturen er en rar blanding av mennesker og symboler. I tillegg gir denne typen tegninger grunnlag for normalisering av antisemittisme.

– Det hadde vært vanlig prosedyre at avisa kom ut med en beklagelse i etterkant, men det har ikke skjedd, påpeker Hernroth-Rothstein.

– Det som tegneren, “Bard”, forsøker å uttrykke med tegningen er at jøder og Israel tar side med hvem som helst for å få viljen sin, inkludert organisasjoner som vil utslette dem, sier Rothstein.

Skribent Rebecca Weidmo Uvell spør seg hvorfor den svenske avisen kan trykke noe som tydeligvis er antisemittisk propaganda.

Den svenske avisa Lokalen meldte om at DN svarte på Uvells uttalelser på Twitter ved å bemerke at Netanyahu “feiret” Trumps valgseier på tross av hans kontroversielle bemerkninger og hans angivelige støtte til KKK. Derfor mente avisa at karikaturen var en gyldig måte å representere situasjonen på.

Rothstein mener at Netanyahus “feiring” av Trump egentlig var vanlig høflighet som ledere burde vise nyvalgte ledere av andre land.

På tross av at avisa prøvde å rettferdiggjøre karikaturen, innrømmet DNs sjefsredaktør, Peter Wolodarski, på Twitter at publiseringen var en feiltakelse.

– Gjennom årene har vi trykket mange karikaturer som ikke alltid stemte overens med avisas synspunkt, og det er slik det burde være, lød uttalelsen til Wolodarski på Twitter.

– Problemet med karikaturen som ble trykket på søndag er at den kan tolkes på måter som ikke er tiltenkt. På grunn av dette burde den ikke ha vært trykket, selv om det er gyldig kritikk som er rettet mot Trump og Netanyahu, forklarte Wolodarski.

Foreldrene til sjefsredaktøren er jøder som immigrerte til Sverige fra Polen. Han understreket at karikaturen ikke er antisemittisk, og la til at en historiker som har studert antisemittisme støtter hans synspunkt.

Rothstein forklarer at DN kaller seg en uavhengig og liberal avis, og har i løpet av det siste året vist sin motstand til Trump.

– Wolodarski har ofte kritisert Trumps rasistiske utsagn, men hans avgjørelse å trykke denne karikaturen viser hva han mener er forskjellen på rett og feil type rasisme, skriver Rothstein.

Hun ser for seg den samme karikaturen der Barack Obama sitter i bærestolen, og blir fraktet av IS-terrorister, Mahmoud Abbas, jomfrubruder og iranske soldater.

– Tror noen av dere at en slik karikatur hadde blitt trykket i landets mest populære avis? Hadde sjefsredaktøren forsvart tegningen ved å si at Obama støtter Abbas, og derfor er det rettferdig? spør hun.

– Hva er egentlig lov? Hvilken type rasisme er tillatt og feiret i dagens samfunn? Det å framstille Israel som lederen av en zionistisk konspirasjon som står bak valget av USAs president, ser ut til å være greit.

Den israelske ambassadøren i Sverige, Isaac Bachman, skrev en respons på Facebook om hendelsen:

– Tegneren er uvitende om virkeligheten i Israel og er oppslukt av hat mot landets folk. Det er ikke første gang han trykker slike forferdelige tegninger om Israel – bilder som kan stilles på lik linje med tradisjonelle antisemittiske forestillinger. Hvis man leter etter tegn på oppmuntring i denne triste saken, kan man trøste seg med at så mange protesterte mot bildet. Dette viser at en sunn og god dømmekraft er utbredt blant folket, på tross av alt.

Israels ambassadør til Sverige, Isaac Bachman. (Foto: Israels ambassade i Sverige)
Israels ambassadør til Sverige, Isaac Bachman. (Foto: Israels ambassade i Sverige)

 

Forrige artikkelI dag fikk palestinske terrorister 3 millioner kroner i belønning
Neste artikkelTitusenvis bedt om å evakuere, halvparten av brannene er påsatt
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.