Ber Sverige passe bedre på sin jødiske befolkning

Jødiske organisasjoner mener svenske myndigheter ikke ivaretar jødenes sikkerhet godt nok.

Jonathan Greenblatt i Anti-Defamation League reagerer sterkt på at en jødisk forening legges ned på grunn av trusler. (Foto: Flickr/CC)
Jonathan Greenblatt i Anti-Defamation League engasjerer seg i LOs boikott av Israel. (Foto: Flickr/CC)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Som MIFF skrev om på mandag, ble den jødiske foreningen i Umeå i Sverige søndag lagt ned på grunn av trusler etter at det blant annet er blitt malt hakekors på foreningens lokaler og skrevet “vi vet hvor dere bor”. Organisasjoner som jobber med jøders rettigheter, reagerer på at Sverige ikke klarer å beskytte jødene bedre.

– Denne situasjonen kan rett og slett ikke aksepteres i dagens Sverige. Denne hendelsen bør bli en katalysator for å sikre at alle jødiske samfunn i Sverige er trygge, og at det føles trygt og sikkert å leve åpent som jøde, sier leder av Anti-Defamation League (ADL), Jonathan Greenblatt, til avisen Jerusalem Post.

I et brev til den svenske statsministeren Stefan Löfven ytrer ADL bekymring over at mange jødiske institusjoner rundt om i Sverige ikke har tilstrekkelige sikkerhetstiltak. ADL diskuterte nylig sikkerhetssituasjonen med det jødiske samfunnet i Sverige, og nå ber de den svenske regjeringen om å ta tak i den økende sikkerhetsutfordringen.

– Selv om det jødiske miljøet i Umeå er lite i antall, ber vi deg om å forstå omfanget av denne hendelsen, skriver Greenblatt i brevet til den svenske statsministeren.

Det bor i dag mellom 15.000 og 20.000 jøder i Sverige. Rundt en tredjedel av dem er tilknyttet en eller annen form for en jødisk forening.

– Det er rett og slett ikke akseptabelt at en jødisk forening legges ned på grunn av antisemittisme, frykt og på grunn av mangel på tillit til at myndighetene vil beskytte dem. Denne lokale kriminaliteten og dens konsekvens bør sees på som et nasjonalt problem, siden det handler om Sveriges demokratiske verdier, forklarer Greenblatt.

Også Simon Wiesenthal-senteret fordømmer myndighetenes handlingslammelse.

– Dette er bare den siste av flere skammelige episoder hvor svenske myndigheter ikke klarer å sørge for grunnleggende sikkerhet for sine jødiske borgere. Denne gangen er det nynazister, som opererer ustraffet i Nord-Sverige, som truer jødene, forteller rabbiner Abraham Cooper ved Simon Wiesenthal-senteret.

Forrige artikkel– Ingen virker å bry seg om de 100.000 rakettene som står siktet inn mot Israel
Neste artikkelSkal tostatsløsning inn eller ut i KrF-programmet?
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.