Frankrikes president: – Antisionisme er en ny form for antisemittisme

Emmanuel Macron deltok på en minneseremoni for franske jøder med Benjamin Netanyahu.

Frankrikes president Emmanuel Macron tar imot Israels statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Haim Zach/Flickr)
Frankrikes president Emmanuel Macron tar imot Israels statsminister Benjamin Netanyahu i 2017. (Foto: Haim Zach/Flickr)

Under en tale søndag sa Frankrikes president Emmanuel Macron at dagens anti-sionisme og anti-israelske holdninger er en ny form for antisemittisme. Uttalelsen kom på en markering for at det i år er 75 år siden starten på deportasjonen av franske jøder til nazistenes dødsleirer. Også Israels statsminister Benjamin Netanyahu var til stede på 75-årsmarkeringen, skriver avisen Ha’aretz.

– Det var Frankrike som organiserte disse deportasjonene. Ikke en eneste tysker deltok, fortalte Macron i nærheten av den gamle sykkelarenaen Velodrome d’Hiver.

Det var i denne innendørs arenaen de første 13.000 franske jødene ble samlet for transport til nazistenes konsentrasjonsleirer. Deporteringen ble utført av det franske Vichy-regimet. Av de 13.000 som ble samlet sammen 16. til 17. juli 1942 var det bare 100 som overlevde. Til sammen ble 75.000 franske jøder deportert i løpet 2. verdenskrig. Bare 2500 av dem overlevde nazistenes dødsleirer.

– Undergrunnsbevegelsen og dem som reddet jøder reddet Frankrikes verdighet, men Vichy-regjeringen var virkeligheten. Det er behagelig og enkelt å se på Vichy som noe utført av utenlandske agenter, men det var realiteten. Du kan ikke bygge stolthet på en løgn, sa Macron, som tok et oppgjør med antisemittismen i Frankrike og dem som fornekter Holocaust. I den anledning omtalte han antisionisme som antisemittisme. Senere på dagen hadde Macron og Netanyahu et møte sammen.

Netanyahu legger ned en krans på minnemarkeringen for de franske jødene. (Foto: Haim Zach)
Netanyahu legger ned en krans under minnemarkeringen for de franske jødene. (Foto: Haim Zach)Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise