Frankrikes president: – Antisionisme er en ny form for antisemittisme

Emmanuel Macron deltok på en minneseremoni for franske jøder med Benjamin Netanyahu.
Frankrikes president Emmanuel Macron tar imot Israels statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Haim Zach/Flickr)
Frankrikes president Emmanuel Macron tar imot Israels statsminister Benjamin Netanyahu i 2017. (Foto: Haim Zach/Flickr)

Under en tale søndag sa Frankrikes president Emmanuel Macron at dagens anti-sionisme og anti-israelske holdninger er en ny form for antisemittisme. Uttalelsen kom på en markering for at det i år er 75 år siden starten på deportasjonen av franske jøder til nazistenes dødsleirer. Også Israels statsminister Benjamin Netanyahu var til stede på 75-årsmarkeringen, skriver avisen Ha’aretz.

– Det var Frankrike som organiserte disse deportasjonene. Ikke en eneste tysker deltok, fortalte Macron i nærheten av den gamle sykkelarenaen Velodrome d’Hiver.

Det var i denne innendørs arenaen de første 13.000 franske jødene ble samlet for transport til nazistenes konsentrasjonsleirer. Deporteringen ble utført av det franske Vichy-regimet. Av de 13.000 som ble samlet sammen 16. til 17. juli 1942 var det bare 100 som overlevde. Til sammen ble 75.000 franske jøder deportert i løpet 2. verdenskrig. Bare 2500 av dem overlevde nazistenes dødsleirer.

– Undergrunnsbevegelsen og dem som reddet jøder reddet Frankrikes verdighet, men Vichy-regjeringen var virkeligheten. Det er behagelig og enkelt å se på Vichy som noe utført av utenlandske agenter, men det var realiteten. Du kan ikke bygge stolthet på en løgn, sa Macron, som tok et oppgjør med antisemittismen i Frankrike og dem som fornekter Holocaust. I den anledning omtalte han antisionisme som antisemittisme. Senere på dagen hadde Macron og Netanyahu et møte sammen.

Netanyahu legger ned en krans på minnemarkeringen for de franske jødene. (Foto: Haim Zach)
Netanyahu legger ned en krans under minnemarkeringen for de franske jødene. (Foto: Haim Zach)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise