Neste måned får vi se om tallene har endret seg

Ny rapport om antisemittisme fra HL-senteret.

Deltakerne i meningsmålingen er blitt presentert med en rekke påstander om Israel og palestinerne.
Deltakerne i meningsmålingen er blitt presentert med en rekke påstander om Israel og palestinerne.

Mandag 4. desember kommer HL-senteret med en ny rapport om norsk antisemittisme. I den forrige rapporten, som kom i mai 2012, konkluderte forskerne med at 12,5 prosent av den norske befolkningen har «utpregede fordommer mot jøder».

Kun 28 prosent sa at de kjenner en jøde personlig. Samtidig trodde 19 prosent at verdens jøder arbeider i det skjulte for å fremme jødiske interesser.

Deltakerne i meningsmålingen ble presentert med en rekke påstander om konflikten mellom Israel og palestinerne. En av dem var påstanden: “Israel behandler palestinerne like ille som jødene ble behandlet under 2. verdenskrig.”

9 prosent svarte det “stemmer helt”. 29 prosent svarte det “stemmer nokså godt”. 21 prosent svarte det “stemmer nokså dårlig” og 12 prosent svarte det “stemmer ikke i hele det tatt”. 29 prosent har ikke svart.

Her er noen av de andre oppsiktsvekkende resultatene:

  • 16 prosent av nordmenn sa seg helt eller nokså enig i påstanden “Så lenge staten Israel finnes, kan det ikke bli fred i verden.”
  • 13 prosent sa det stemmer helt eller nokså godt at “Staten Israel fortjener spesiell støtte”.
  • 3 prosent sa det ikke stemmer i det hele tatt at Israel er truet med krig fra andre land.
  • 39 prosent sa det stemmer helt eller nokså godt at hovedgrunnen til konflikten er at noen palestinske grupper ikke anerkjenner Israel.
  • 38 prosent sa palestinske ledere oppriktig ønsker å få til en løsning på konflikten. Tilsvarende tall for israelske ledere var 21 prosent.
  • 9 prosent ga ureservert støtte til boikott av israelske varer.
  • 20 prosent mente det stemmer helt eller nokså godt at Israel står i første rekke i kampen mot muslimsk terrorisme.

Rapporten i 2012 viste en klar kobling mellom holdninger til konflikten mellom Israel og palestinerne og holdninger til jøder generelt. Graden av antisemittisme var størst blant de ivrigste støttespillerne til palestinerne.

Om fire uke vil vi vite hvordan disse tallene har endret seg i løpet av de siste fem årene. Tror du det norske folk har fått større eller mindre forståelse for Israels situasjon de siste fem årene? Svar i kommentarfeltet under.

Forrige artikkel– Iran har tatt landet vårt som gissel
Neste artikkelToyota satser på israelsk teknologi
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.