Neste måned får vi se om tallene har endret seg

Ny rapport om antisemittisme fra HL-senteret.
Deltakerne i meningsmålingen er blitt presentert med en rekke påstander om Israel og palestinerne.
Deltakerne i meningsmålingen er blitt presentert med en rekke påstander om Israel og palestinerne.

Mandag 4. desember kommer HL-senteret med en ny rapport om norsk antisemittisme. I den forrige rapporten, som kom i mai 2012, konkluderte forskerne med at 12,5 prosent av den norske befolkningen har «utpregede fordommer mot jøder».

Kun 28 prosent sa at de kjenner en jøde personlig. Samtidig trodde 19 prosent at verdens jøder arbeider i det skjulte for å fremme jødiske interesser.

Deltakerne i meningsmålingen ble presentert med en rekke påstander om konflikten mellom Israel og palestinerne. En av dem var påstanden: “Israel behandler palestinerne like ille som jødene ble behandlet under 2. verdenskrig.”

9 prosent svarte det “stemmer helt”. 29 prosent svarte det “stemmer nokså godt”. 21 prosent svarte det “stemmer nokså dårlig” og 12 prosent svarte det “stemmer ikke i hele det tatt”. 29 prosent har ikke svart.

Her er noen av de andre oppsiktsvekkende resultatene:

  • 16 prosent av nordmenn sa seg helt eller nokså enig i påstanden “Så lenge staten Israel finnes, kan det ikke bli fred i verden.”
  • 13 prosent sa det stemmer helt eller nokså godt at “Staten Israel fortjener spesiell støtte”.
  • 3 prosent sa det ikke stemmer i det hele tatt at Israel er truet med krig fra andre land.
  • 39 prosent sa det stemmer helt eller nokså godt at hovedgrunnen til konflikten er at noen palestinske grupper ikke anerkjenner Israel.
  • 38 prosent sa palestinske ledere oppriktig ønsker å få til en løsning på konflikten. Tilsvarende tall for israelske ledere var 21 prosent.
  • 9 prosent ga ureservert støtte til boikott av israelske varer.
  • 20 prosent mente det stemmer helt eller nokså godt at Israel står i første rekke i kampen mot muslimsk terrorisme.

Rapporten i 2012 viste en klar kobling mellom holdninger til konflikten mellom Israel og palestinerne og holdninger til jøder generelt. Graden av antisemittisme var størst blant de ivrigste støttespillerne til palestinerne.

Om fire uke vil vi vite hvordan disse tallene har endret seg i løpet av de siste fem årene. Tror du det norske folk har fått større eller mindre forståelse for Israels situasjon de siste fem årene? Svar i kommentarfeltet under.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise