Brannbomber kastet mot synagogen i Gøteborg

Tre personer skal være arrestert og mistenkt for forsøk på mordbrann etter at maskerte personer lørdag kveld angrep synagogen med brannbomber.

En maskert palestiner kaster en molotov-coctail. (Illustrasjonsfoto: Flash90)
En maskert palestiner kaster en bensinbombe på Vestbredden. (Illustrasjonsfoto: Flash90)
Denne artikkelen er en gave til deg fra medlemmene i Med Israel for fred (MIFF). Hvis også du blir medlem, kan vi nå ut med sannheten om Israel til enda flere. Er du medlem allerede, håper vi du vil verve en venn nå. Klikk her for å gå til registreringsskjema. Medlemskap er gratis ut året!

Angrepet mot det jødiske senteret i Gøteborg fant sted rundt klokken 22 lørdag kveld. Ifølge Aftonbladet var det flere personer som kastet brannbomber, også kjent som molotovcocktails, mot synagogen.

Avisen skriver også at politiet søndag morgen kl. 06:00 meldte at de har arrestert tre personer som er mistenkte for forsøk på mordbrann.

Ifølge vitner skal det ha vært et titalls personer med i gruppen av maskerte gjerningspersoner. Angrepet skal ha blitt filmet, uten at politiet ville bekrefte det.

Synagogen i Gøteborg. (Foto: Facebook)
Synagogen i Gøteborg. (Foto: Facebook)

I samfunnshuset ved siden av synagogen pågikk det på samme tid en fest for rundt 20 ungdommer.

Allan Stutzinsky, som er leder for Judiska Församlingen i Gøteborg, var selv vitne til angrepet. Han sa til nyhetsbyrået TT at angriperne var maskerte, og at de kastet brennende gjenstander mot synagogens gårdsplass.

– Det brant mye på gårdsplassen, men akkurat da begynte det å øsregne, noe som slukket brannen. Ilden nådde aldri fram til selve synagogen eller forsamlingshuset der ungdommene befant seg. Ungdommene ble litt rystet, men ingen ble skadet, fortalte han.

Allan Stutzinsky. (Foto: Facebook)
Allan Stutzinsky. (Foto: Facebook)

Benjamin Gerber har sin arbeidsplass i det jødiske samfunnet i Gøteborg. Han skrev noen timer etter angrepet på Facebook:

“Ikväll brandbombades vår synagoga och tack Gud att ingen kom till skada.
Judiska församlingen är min arbetsplats, centrum för mitt judiska liv i Göteborg och mina barn går på judiska skolan. Icke-judar är ofta förbluffade över att få höra hur vi lever våra liv bakom höga stängsel, mörkade fönster och säkerhetsspärrar. För oss är det bara kulisserna av den judiska vardagen i Sverige. Ibland kan det vara nyttigt att påminnas om varför allt detta är nödvändigt.
Trots det hoppas jag uppleva en dag då vi kan ha synagogans dörrar lika vidöppna som domkyrkans, några få kvarter bort, för att inbjuda förbipasserande att värma sig från kylan och ta sig en lugn stund i ett andligt rum.
Kanske får jag aldrig uppleva den dagen, men hoppet lever än.

Benjamin Gerber. (Foto: Facebook)
Benjamin Gerber. (Foto: Facebook)

Fredag ropte demonstranter krigsrop om å drepe jøder i Malmø.

Det er bare litt over to måneder siden det svenske politiet tillot nynazister å marsjere i nærheten av synagogen i Gøteborg på jødenes helligste dag, Yom Kippur.

Forrige artikkelFakekomiteen
Neste artikkelDagbladet tar avstand fra akademisk boikott av Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -