Forstår ikke hvorfor jøder velger Israel

Har den økende antisemittismen gått Margot Wallström hus forbi?
Svensk jøde tar et kraftig oppgjør med Sveriges utenriksminister Margot Wallström. (Foto: Socialdemokraterna, flickr)
Den svenske utenriksminister Margot Wallström har liten forståelse for at jøder forlater Sverige. (Foto: Socialdemokraterna)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Det er skrevet mye om antisemittismen i Sverige og resten av Europa, men det har ser ut til å ha gått den svenske utenriksministeren Margot Wallström hus forbi. I et intervju sier Wallström at hun ikke kan forstå hvorfor jøder velger å flytte fra Malmö, Paris eller andre europeiske byer til Israel.

– Jeg kan ikke kommentere det, for jeg skjønner ikke hvordan de tenker. Men å bo bak murer… man må kjenne seg fri der man er, selv om man har en bestemt religion eller opprinnelse, sier Wallström til Judiska krönika.

Hun har tydeligvis ikke fått med seg at det er kastet brannbomber mot synagogen i Gøteborg, at det ropes krigsrop mot jøder i Malmö eller at Frankrike innrømmer at de har en brutal og voldelig antisemittisme i landet.

På oppfølgingsspørsmål om hva hun mener med murer svarer den svenske utenriksministeren at hun tenker på den israelske sikkerhetsbarrieren.

– Som prinsipp er du sjelden trygg bak murer, svarer Wallström.

Faktum er at før Israel bygget en sikkerhetsbarriere (kun 5% er mur) i 2003 var hverdagen utrygg for mange israelere. I løpet av tusen døgn, fra høsten 2000 til sommeren 2003, ble 568 sivile israelere drept sammen med 243 israelere fra sikkerhetsstyrkene. 5600 israelere ble såret. Etter at sikkerhetsbarrieren ble påbegynt falt disse voldshandlingene drastisk.

I intervjuet blir den svenske utenriksministeren også spurt om hva hun mener om at palestinske selvstyremyndigheter bruker milliarder av kroner årlig på å belønne personer som er ansvarlig for terrorhandlinger.

– Vi må tenke nøye på hvordan vi bruker pengene våre, men skal folk sulte ihjel eller hva skal familiene gjøre hvis de ikke får penger, sier Wallström.

Noen dager etter at intervjuet ble publisert, kom hennes pressesekretær med en presisering om at svensk bistand ikke går direkte til palestinske myndigheters belønning av terrorisme. I likhet med norske myndigheter hevder de at belønningssystemet blir finansiert av palestinernes egne midler.

Sverige var i 2014 det første vestlige landet som anerkjente en palestinsk stat. Det førte til et kjølig forhold mellom Sverige og Israel. Forholdet ble ikke noe bedre av at den svenske utenriksministeren Margot Wallström kom med en rekke kontroversielle uttalelser om Israel og israelske soldater.

Enkelte svenske politikere har ønsket å bedre forholdet mellom landene.

I fjor skrev en svensk jøde et avskjedsbrev til Wallström der han fortalte at tradisjonelt jødisk liv ikke lenger har noen framtid i Sverige.

– Jeg kan ikke lenger bære min kippa i Sverige uten at det innebærer fare for mitt liv. Sverige opptrer som en moralsk overdommer og tror de har alle svarene, og anser seg selv som moralsk overlegne andre land, men evner ikke å se sine egne feil og mangler, skrev Lindmark i avskjedsbrevet.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise