Sverige vil ikke utvise palestiner som kastet brannbombe mot synagoge

Mannen skulle egentlig vært utlevert til de palestinske selvstyreområdene.

Tre menn er dømt for å ha angrepet synagogen i Gøteborg med brannbomber i desember i fjor. (Foto: Wikimedia)
Tre menn ble dømt for å ha angrepet synagogen i Gøteborg med brannbomber i desember 2017. (Foto: Wikimedia)

En svensk ankedomstol har omgjort avgjørelsen om at en palestinsk mann som kastet brannbombe mot synagogen i Gøteborg skal utvises fra Sverige. Retten mener mannen, på grunn av sine handlinger, risikerer å få Israel på nakken hvis han utvises til de palestinske områdene, skriver Jerusalem Post.

Tre menn ble i juni dømt for synagogeangrepet. To av mennene ble dømt til to års fengsel, mens den tredje ble dømt til ett år og tre måneders fengsel. To av de dømte er palestinere, mens den tredje er syrer. En av palestinerne, som er 22 år gammel, fikk sin svenske asylsøknad avvist etter angrepet og skulle egentlig utvises fra Sverige. Han må sone ferdig fengselsstraffen, men blir likevel ikke utvist. De to andre dømte har oppholdstillatelse i Sverige.

Ankedomstolen mente at siden palestineren hadde deltatt i et angrep som «kan bli sett på som en trussel for andre jøder», så ville Israel «fatte interesse for ham». Dermed mente retten at det ikke var sikkert at hans «fundamentale rettigheter» var sikret ved en eventuell deportasjon.

Den svenske jøden Annika Rothstein reagerer på rettens avgjørelse.

– Ikke bare sier den svenske ankedomstolen at staten Israel kan komme til å hevne seg mot denne mannen på en eller annen måte, men også at de heller vil risikere sikkerheten til svenske jøder enn til en som prøver å drepe dem, skriver den svensk-jødiske samfunnsdebattanten på Twitter.

Flere jødiske tenåringer befant seg i synagogen da den ble angrepet.

Forrige artikkelHer skal Eurovision arrangeres
Neste artikkelEtter MIFF-kritikk har NRK fjernet NTBs «faktaramme» som var full av feil
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.