– Da Israel ble opprettet fikk jødehatet en ny innpakning – antisionismen

Hat til Israel blir for mange hat til jøder, sa Max Meyer i Dansk Zionistforbund.
Max Meyer fra Dansk Zionistforbund talte på MIFF Forum om situasjonen til de danske jødene i dag. (Foto: Bjarte Bjellås)
Max Meyer fra Dansk Zionistforbund talte på MIFF Forum 2018 om situasjonen til de danske jødene i dag. (Foto: Bjarte Bjellås)

Søndag 14. oktober var det andre dag av MIFF Forum 2018 på Scandic Stavanger Airport. Max Meyer, leder av Dansk Zionistforbund (DZF), snakket om økende antisionisme. Er det bare hat for Israel, eller er det også en skjult form for antisemittisme?

– Da staten Israel ble opprettet fikk jødehatet etter min mening en ny innpakning. Antisemittismen ble til antisionismen, forklarte Meyer.

Mens det bare bor noen tusen jøder i Danmark i dag, bor det flere hundre tusen muslimer der. Meyer mener mange muslimer ikke klarer å skille mellom jødedom og sionisme. Jøder er Israel og Israel er jøder. Når den israelsk-palestinske konflikten blusser opp øker også angrepene mot jøder.

– Det ble registrert 23 antisemittiske handlinger på et halvt år i Danmark i 2014, og det til tross for at de fleste velger å ikke rapportere slike hendelser. Det står i dag politi og militære med maskinpistoler utenfor den jødiske skolen i Danmark for å beskytte den. Det er deler av København hvor jøder i 2018 ikke kan gå trygt. Det er situasjonen for de danske jødene, sa Meyer.

Da Zionistforbundet arrangerte en støttemarkering til Israel for fire år siden strømmet det til med unge muslimer som begynte å rope at de ville drepe jøder. Situasjonen ble så anspent at politiet valgte å avbryte den fredelige støttemarkeringen. Israel-vennene ble fraktet bort i politibusser.

– Flere av dem som var med på støttemarkeringen var gamle jøder som hadde overlevd Holocaust. For dem vekket det vonde minner å bli satt på en buss av politiet for å bli fraktet bort. Det var en tøff opplevelse for mange.

Meyer ser ikke en framtid for jødene i verken Danmark eller Europa.

– Det er overfall på jøder hver dag i Danmark. Derfor har vi lært oss å skjule vår identitet. Jøder over hele Europa skjuler hvem de er. Jeg ser ikke noen framtid for oss her, avsluttet han foredraget sitt på MIFF Forum.

Hele foredraget til Meyer kan du se i opptak her:

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise