– Da Israel ble opprettet fikk jødehatet en ny innpakning – antisionismen

Hat til Israel blir for mange hat til jøder, sa Max Meyer i Dansk Zionistforbund.

Max Meyer fra Dansk Zionistforbund talte på MIFF Forum om situasjonen til de danske jødene i dag. (Foto: Bjarte Bjellås)
Max Meyer fra Dansk Zionistforbund talte på MIFF Forum 2018 om situasjonen til de danske jødene i dag. (Foto: Bjarte Bjellås)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


Søndag 14. oktober var det andre dag av MIFF Forum 2018 på Scandic Stavanger Airport. Max Meyer, leder av Dansk Zionistforbund (DZF), snakket om økende antisionisme. Er det bare hat for Israel, eller er det også en skjult form for antisemittisme?

– Da staten Israel ble opprettet fikk jødehatet etter min mening en ny innpakning. Antisemittismen ble til antisionismen, forklarte Meyer.

Mens det bare bor noen tusen jøder i Danmark i dag, bor det flere hundre tusen muslimer der. Meyer mener mange muslimer ikke klarer å skille mellom jødedom og sionisme. Jøder er Israel og Israel er jøder. Når den israelsk-palestinske konflikten blusser opp øker også angrepene mot jøder.

– Det ble registrert 23 antisemittiske handlinger på et halvt år i Danmark i 2014, og det til tross for at de fleste velger å ikke rapportere slike hendelser. Det står i dag politi og militære med maskinpistoler utenfor den jødiske skolen i Danmark for å beskytte den. Det er deler av København hvor jøder i 2018 ikke kan gå trygt. Det er situasjonen for de danske jødene, sa Meyer.

Da Zionistforbundet arrangerte en støttemarkering til Israel for fire år siden strømmet det til med unge muslimer som begynte å rope at de ville drepe jøder. Situasjonen ble så anspent at politiet valgte å avbryte den fredelige støttemarkeringen. Israel-vennene ble fraktet bort i politibusser.

– Flere av dem som var med på støttemarkeringen var gamle jøder som hadde overlevd Holocaust. For dem vekket det vonde minner å bli satt på en buss av politiet for å bli fraktet bort. Det var en tøff opplevelse for mange.

Meyer ser ikke en framtid for jødene i verken Danmark eller Europa.

– Det er overfall på jøder hver dag i Danmark. Derfor har vi lært oss å skjule vår identitet. Jøder over hele Europa skjuler hvem de er. Jeg ser ikke noen framtid for oss her, avsluttet han foredraget sitt på MIFF Forum.

Hele foredraget til Meyer kan du se i opptak her:

Forrige artikkelStatsstøttet norsk barnefilm fremstiller terrorangrep som «magiske»
Neste artikkelFædrelandsvennens skylapper
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.