Netanyahu: – Antisionisme er ikke noe annerledes enn antisemittisme

Den israelske statsministeren er bekymret over antisemittismen i Europa.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu blir intervjuet på sitt kontor i Jerusalem. (Foto: Kobi Gideon/GPO)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu blir intervjuet på sitt kontor i Jerusalem. (Foto: Kobi Gideon/GPO)

Israels statsminister Benjamin Netanyahu er bekymret over mye av det som kommer frem i CNNs omfattende spørreundersøkelse, som viser at mange i Europa fortsatt har urovekkende holdninger til jøder.

– Du har den gamle antisemittismen i Europa som kommer fra det ekstreme høyre, og den er fortsatt tilstede. Men det er også en ny antisemittisme som kommer fra det ekstreme venstre og lommer av radikal islamisme i Europa. Disse spyr ut løgner og demonisering av Israel, sier Netanyahu i et intervju med CNNs Oren Liebermann.

Mer enn hver fjerde spurte mener jøder har for mye innflytelse i næringsliv og økonomi. Nesten en av fire sier jøder har for mye innflytelse over verdens konflikter og kriger, mens en av fem mener jøder har for mye innflytelse i media og like mange mener de har for stor innflytelse i politikken.

– Jeg er bekymret, fordi jeg mener antisemittisme er en gammel sykdom. Først angriper den jødene, men den stopper aldri der. Den sprer seg utover hele samfunnet, slik det åpenbart skjedde i Europa på midten av forrige århundre. Først i Tyskland og så over hele Europa, med de forferdelige konsekvensene som fulgte, sier den israelske statsministeren.

MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

Han er også bekymret over at så mange som en tredjedel av europeerne sier de har lite eller ingen kunnskap om nazistenes jødeutryddelser. I tillegg blir han skremt over dem som sier Israel ikke har rett til å eksistere.

– Kan vi tolerere at mennesker sier at staten Israel ikke har rett til å eksistere? Jeg synes det er den ultimate antisemittiske uttalelsen, sier han.

Netanyahu peker på at snart bor en majoritet av verdens jøder i Israel.

– De nye antisemittene sier dette: Vi er ikke imot jøder, vi er bare imot staten Israel. Det er som om noen skulle si: Jeg har ikke noe imot franskmenn, jeg synes bare ikke Frankrike burde eksistere. Antisemittisme og antisionisme, anti-israelsk politikk – ideen om at det jødiske folket ikke har rett på sin egen stat, er dagens ultimate antisemittisme, sier han.

Forrige artikkel– Med usanne anklager misbruker Palestinakomiteen lovgivningen til å kneble ytringsfriheten
Neste artikkelNå går snart søknadsfristen ut for MIFFs sponsede sommertur for ungdom til Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -