Hva skjedde med jødene i Irak?

MIFF har vært på besøk på museet Babylonian Jewry Heritage Center i forbindelse med minnedagen for jødiske flyktninger fra arabiske land 30 november. Se og hør guide Lily Shor. Hun og familien flyktet fra Irak til Israel i 1971.

Jødiske flyktninger fra arabiske land. (Foto: GPO)
Jødiske flyktninger fra arabiske land. (Foto: GPO)

30. november er den internasjonale minnedagen for jødiske flyktninger fra arabiske land. MIFF og Hjelp Jødene Hjem har i den forbindelse hatt flere arrangement i Norge, blant annet på Litteraturhuset i Oslo.

Tirsdag 4. desember var MIFF på besøk i museet Babylonian Jewry Heritage Center i den israelske byen Or Yehuda. Det er et museum som handler om jødenes historie i Irak.

For rundt 2600 år siden ble Jerusalem ødelagt og mange av jødene i Judea tatt til fange og deportert til Babylon (dagens Irak) av kong Nebukadnesar.

Etter massakren på flere hundre jøder i Bagdad i juni 1941, kjent som Farhud, forsto de irakiske jødene at de ikke hadde noen framtid i landet.

Etter opprettelsen av Israel i 1948 og de arabiske hærenes nederlag i krigen, flyktet over 110.000 jøder fra Irak til Israel i årene 1950-1952. Jødene som valgte å bli værende, ble sittende fast. Først på begynnelsen av 1970-tallet klarte de siste rundt 8- 9000 jødene å flykte fra landet, eller de fikk tillatelse fra myndighetene til å reise.

I videoen nedenfor forteller guide ved museet, Lily Shor, om forfølgelsen og drapene på de irakiske jødene på 1940-tallet, og om hvordan det var å komme som flyktning fra Irak til Israel på begynnelsen av 50-tallet, samtidig som det kom tusener av andre jødiske flyktninger fra andre arabiske land og Europa (etter Holocaust).

Det var først i 1971, da Lily var 14 år, at hennes egen familie klarte å komme seg ut av Irak. I største hemmelighet ble de smuglet ut av landet. Først reiste de til Erbil i de kurdiske områdene av Irak, så til Iran – som på den tiden hadde gode forbindelser til Israel – og deretter til Israel.

 

Nå er jeg på museet Babylonian Jewish Heritage Center i Or Yehuda. Vår guide Lily Shor forteller om hennes familie og hva som skjedde under pogromen Farhud. Babylonian Jewry Heritage Museum מוזאון מורשת יהדות בבל

Publisert av Geir Knutsen Tirsdag 4. desember 2018

I tillegg til å dokumentere historien til de irakiske jødene driver Babylonian Jewry Heritage Center også med forskning og det fører oversikt over de irakiske jødenes stamtavler. For andre som måtte være interessert i å besøke museet er gateadressen Sderot Mordechai Ben Porat 38, Or Yehuda, Israel. Or Yehuda ligger like ved flyplassen Ben Gurion Airport.

Forrige artikkelNorge ødela sjansene til FN-resolusjon som fordømte Hamas
Neste artikkelDet er forferdelig å si det, men nok en gang har Hamas grunn til å takke den norske regjering
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016.