Hva skjedde med jødene i Irak?

MIFF har vært på besøk på museet Babylonian Jewry Heritage Center i forbindelse med minnedagen for jødiske flyktninger fra arabiske land 30 november. Se og hør guide Lily Shor. Hun og familien flyktet fra Irak til Israel i 1971.
Jødiske flyktninger fra arabiske land. (Foto: GPO)
Jødiske flyktninger fra arabiske land. (Foto: GPO)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

30. november er den internasjonale minnedagen for jødiske flyktninger fra arabiske land. MIFF og Hjelp Jødene Hjem har i den forbindelse hatt flere arrangement i Norge, blant annet på Litteraturhuset i Oslo.

Tirsdag 4. desember var MIFF på besøk i museet Babylonian Jewry Heritage Center i den israelske byen Or Yehuda. Det er et museum som handler om jødenes historie i Irak.

For rundt 2600 år siden ble Jerusalem ødelagt og mange av jødene i Judea tatt til fange og deportert til Babylon (dagens Irak) av kong Nebukadnesar.

Etter massakren på flere hundre jøder i Bagdad i juni 1941, kjent som Farhud, forsto de irakiske jødene at de ikke hadde noen framtid i landet.

Etter opprettelsen av Israel i 1948 og de arabiske hærenes nederlag i krigen, flyktet over 110.000 jøder fra Irak til Israel i årene 1950-1952. Jødene som valgte å bli værende, ble sittende fast. Først på begynnelsen av 1970-tallet klarte de siste rundt 8- 9000 jødene å flykte fra landet, eller de fikk tillatelse fra myndighetene til å reise.

I videoen nedenfor forteller guide ved museet, Lily Shor, om forfølgelsen og drapene på de irakiske jødene på 1940-tallet, og om hvordan det var å komme som flyktning fra Irak til Israel på begynnelsen av 50-tallet, samtidig som det kom tusener av andre jødiske flyktninger fra andre arabiske land og Europa (etter Holocaust).

Det var først i 1971, da Lily var 14 år, at hennes egen familie klarte å komme seg ut av Irak. I største hemmelighet ble de smuglet ut av landet. Først reiste de til Erbil i de kurdiske områdene av Irak, så til Iran – som på den tiden hadde gode forbindelser til Israel – og deretter til Israel.

 

https://www.facebook.com/100010611875870/videos/751675535196169/

I tillegg til å dokumentere historien til de irakiske jødene driver Babylonian Jewry Heritage Center også med forskning og det fører oversikt over de irakiske jødenes stamtavler. For andre som måtte være interessert i å besøke museet er gateadressen Sderot Mordechai Ben Porat 38, Or Yehuda, Israel. Or Yehuda ligger like ved flyplassen Ben Gurion Airport.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise