Rapperen Kaveh blir ikke straffet for grov jødehets under festival i Oslo

Politiet mener det ikke er straffbart å rope «føkk jøder» fra scenen.
Rapperen Kaveh Kholardi blir ikke straffet for å ha ropt «føkk jøder» under en festival i Oslo. (Foto: Skjermdump YouTube)
Rapperen Kaveh Kholardi ble ikke straffet for å ha ropt «føkk jøder» under en festival i Oslo. (Foto: Skjermdump YouTube)

Flere fikk maten i vrangstrupen da rapperen Kaveh Kholardi ropte «føkk jøder» under en konsert på gatematfestivalen i Oslo i fjor sommer.

Hele seansen begynte med at Kaveh spurte publikum om det var noen muslimer til stede, hvor han fulgte opp med å ønske dem eid mubarak. Så spurte musikeren om noen var kristne, før han spurte om noen var jøder. Etter en liten pause fulgte han opp med å si «føkk jøder». Etter nok en pause la han til «neida, bare kødda», skriver avisen Verdens Gang.

Flere av dem som var til stede på festivalen ble sjokkert over utspillet, som førte til at rapperen ble politianmeldt for hatefulle ytringer. Etter å ha etterforsket saken er politiet beslutning klar: Intet straffbart forhold.

«Det er påtalemyndigheten i politiets vurdering at denne ytringen ikke rammes av straffeloven § 185, ut ifra den sammenheng at det ble fremsatt i, jf. dommen i Rt. 2012 s. 536 avsnitt 17 flg. Det vises til at Kholardi umiddelbart etter fremsettelsen av ytringen uttalte at han fremsatte den som en spøk. Videre vises det til at han i avhøret av ham forklarte at ordet «Fuck» er en del av dagligtalen hans», skriver Oslo politidistrikt.

Påtalemyndigheten mener uttalelsen faller innenfor ytringsfriheten.

«Det er undertegnedes vurdering at både konteksten uttalelsen er fremsatt i og måten den er fremsatt på gjør at den faller innenfor ytringsfrihetsrommet artister og utøvende kunstnere har til å fremsette provoserende og satiriske uttalelser eller lignende», skriver Oslo-politiet og avslutter:

«Det er i påtalemyndigheten i politiets syn at det ikke er grunnlag for å fortsette den påbegynte etterforskningen. Det foreslås at forfølgningen innstilles med begrunnelse at intet straffbart forhold anses bevist».

Rapperen var også anmeldt for å ha skrevet «fuckings jøder er så korrupte» på sin egen Twitter-profil. Heller ikke dette blir ansett som straffbart.

Oslo statsadvokatembeter har godtatt beslutningen fra politiet om å henlegge saken, men erkjenner at det har vært en vanskelig vurdering.

«Vurderingen har vært vanskelig. «Fuck jøder» som fremsettes i sak […] og utsagnet «jøder er korrupte» som fremsettes i sak […] er sterkt nedsettende, krenkende og usant, men rammes ikke av straffeloven § 185, slik jeg vurderer det», skriver Oslo statsadvokatembeter i henleggelsen.

Hva synes du om henleggelsen? Si din mening i kommentarfeltet.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise