Gir 33 millioner kroner til å beskytte jødene i Malmö

Hvert år utsettes den jødiske befolkningen for flere titalls antisemittiske hendelser.

To privatpersoner har donert over 30 millioner kroner til å sikre jødene og synagogen i Malmö. (Foto: Wikipedia)

To filantroper har har donert over 33 millioner kroner til å beskytte jødene i den svenske byen Malmö. Lennart Blecher, som er jødisk, og Dan Olofsson, som ikke er det, besluttet å donere pengene for å «skape litt håp i den jødiske befolkningen».

– Selv om politikerne ikke gjør noe, så skal de føle at det er mennesker som er villige til å stå opp for dem, forteller Olofsson til avisen Dagens Nyheter.

Donasjonen kommer samtidig som den svenske regjeringen forbereder en internasjonal konferanse i Malmö om bekjempelse av antisemittisme. Det er også planlagt å åpne et holocaust-museum i den svenske byen.

Malmö, en by hvor en tredjedel av innbyggerne kommer fra muslimske land, har en jødisk befolkning på flere hundre. Hvert år utsettes de for flere titalls antisemittiske hendelser. Under årets 1. mai-tog i byen ropte tilhengere av partiet Sosialdemokratene at de skulle «knuse sionismen». Malmös tidligere ordfører ledet prosesjonen. Hendelsen førte til fordømmelse fra det jødiske miljøet i byen. Også statsminister Stefan Lofven fordømte ropene på 1. mai.

Kommentator Sofia Nerbrand mener det er galt at private må betale for jødenes sikkerhet i Malmö. Hun mener dette må være det offentliges ansvar.

«Det er urimelig at medlemmer av det jødiske samfunnet skal finansiere grunnleggende sikkerhet for å beskytte seg selv mot angrep. Dette er en grunnleggende oppgave for staten og kommunen», skriver hun i avisen.

Forrige artikkelVil gi palestinerne 420 milliarder kroner
Neste artikkelMIFF-ungdom fikk oppleve kampen om Jerusalem
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.