Trump ga ordre om å bekjempe jødehat på skoler for høyere utdanning

Presidentordren blir møtt med både jubel og motstand hos amerikanske jøder.
Donald Trump signerte en presidentordre om bekjempelse av antisemittisme 11. desember 2019. (Foto: Det hvite hus)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

USAs president Donald Trump signerte 11. desember 2019 en presidentordre som truer med å kutte føderal finansiering til høyskoler og universiteter som ikke bekjemper antisemittisme mot jødiske studenter på campus. Ordren er en utvidelse av Borgerrettighetsloven fra 1964, skriver Times of Israel.

– Dette er vårt budskap til universitetene: Hvis dere vil motta de enorme summene med føderale penger som dere får hvert år, så må dere avvise antisemittisme. Så enkelt er det, sa Trump da han signerte presidentordren.

Ordren viser til International Holocaust Remembrance Alliances (IHRA) definisjoner på antisemittisme. Dette vil ramme BDS-bevegelsen (boikott, desinvisteringer og sanksjoner mot Israel) på amerikanske campus. En av gruppene aktive i BDS på universiteter er Students for Justice in Palestine. De støtter Hamas og bruker ofte antisemittisk retorikk, slagord og bilder.

Jøder og støttespillere av Israel blir fordømt med begreper som «nazisme, apartheid, folkemord og etnisk rensning». Dette er noe som både det amerikanske utenriksdepartementet og IHRA definerer som antisemittisme. Mye av antisemittismen på campus blir skjult bak en anti-israelsk agenda.

En fersk rapport avdekker hvordan BDS prøver å fremstille seg selv som en menneskerettighetsorganisasjon, men i realiteten sprer de jødehat og oppvigler til hat og vold mot Israel og jøder, skriver avisen Israel Hayom.

Det er delte meninger om presidentordren blant amerikanske jøder. Mens store grupper som Anti-Defamation League og American Jewish Committee uttaler seg positivt, er det andre som frykter det kan slå tilbake på jøder.

– Dette politiske teateret er ikke bare kontraproduktivt, men det truer også menneskene det er meningen de skal forsvare, sier rabbiner Jack Moline, president i Interfaith Alliance. Han får støtte av en annen kritiker, Halie Soifer, leder av Jewish Democratic Council of America.

– Enhver overreaksjon av administrasjonen i håndhevelsen av denne presidentordren kan svekke ytringsfrihetens kår, og gjøre det enda vanskeligere å bekjempe andre former for antisemittisme, sier hun.

Men det er Ted Deutch, kongressmedlem fra Florida for Demokratene, uenig i. Han mener ordren ikke vil «regulere ytringsfriheten eller straffe folk for deres meninger», men at det kan være en viktig verktøy i myndighetenes respons mot antisemittisme. Det har de siste årene vært en kraftig økning i antisemittiske hendelser mot jødiske studenter på amerikanske campus.

Students for justice in Palestine ved en markering ved Berkeley-universitet i California. (Foto: Ariel Hayat/Flickr)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise