Drapstruet etter Auschwitz-besøk

Sjia-imam har søkt asyl i Frankrike etter drapstrusler i hjemlandet.
En stor gruppe prominente muslimske ledere besøkte den tidligere konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau sammen med medlemmer fra American Jewish Committee. Det er i år 75 år siden leiren ble frigjort. (Foto: American Jewish Committee)

Torsdag 23. januar besøkte en rekordstor delegasjon av muslimske ledere Auschwitz-Birkenau i anledning 75-årsmarkeringen for frigjøringen av den tidligere dødsleiren. Aldri tidligere hadde så mange høytstående muslimske ledere besøkt en av nazistenes utryddelsesleirer. Nå har en av deltakerne søkt asyl i Frankrike etter drapstrusler i hjemlandet, skriver Jerusalem Post.

Den libanesiske sjiamuslimske imamen Sjeik Mohamad Ali El Husseini var en av 25 muslimske lederne som deltok på minnemarkeringen, som var organisert i samarbeid med American Jewish Committee (AJC). Under besøket ble El Husseini utsatt for flere drapstrusler i sosiale medier og han ble anmeldt i hjemlandet sitt for «å ha møtt israelske agenter».

Libanon har en lov som forbyr kontakt med israelske tjenestemenn, men ingen israelske tjenestemenn skal ha vært med i delegasjonen til Auschwitz. Den libanesiske terrorgruppen Hizbollah skal ha bidratt til anmeldelsen. 

El Husseini har vært en frittalende kritiker av Hizbollah og kritisert dem for å fremme iranske interesser på bekostningen av den libanesiske stat og folk. Han har også uttalt seg om forsoning mellom jøder og muslimer, og lagt ut meldinger på sin Facebook-side på hebraisk som marginaliserer religiøse tekster som støtter vold.

Etter det tre dager lange besøket i Polen, hvor den muslimske delegasjonen besøkte flere holocaust-minnesteder, valgte El Husseini å ikke returnere til hjemlandet Libanon av frykt for sitt eget liv. Han har nå søkt asyl i Frankrike.

AJCs rabbiner, David Rosen, sier organisasjonen gjør det de kan for å hjelpe imamen, blant annet ved å skrive en anbefaling til franske myndigheter.

– Mohamad Husseini er et eksempel på mot og integritet, som vi sakte, men sikkert ser mer av i den arabiske verden, til tross for farene som vi har sett Auschwitz-besøket har ført til, sier rabbiner Rosen og legger til:

– Denne historien fremhever også det faktum at elementer i den muslimske verden fortsetter å score selvmål ved å fremstille islam som fiendtlig innstilt til å respektere andre og til å anerkjenne avskyelige tragedier. Det gjør ikke bildet av islam eller arabiske samfunn noe godt, avslutter han.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise