Anklager Israel for å stå bak koronaviruset

Antisemittiske konspirasjonsteorier anklager jødene for å stå bak viruspandemien.

Personer beskytter seg mot virus med bruk av munnbind på en undergrunnsbane. (Illustrasjonsfoto: Wikipedia)

Koronaviruset er «et sionistisk komplott spredt av jødene for å redusere befolkningen i verden», sier deler av den tyrkiske pressen og offentligheten, ifølge en undersøkelse gjennomført av Middle East Media Research Institute.

MEMRI, som spesialiserer seg i å oversette medier i Midtøsten til engelsk, har avdekket en rekke tilfeller hvor tyrkere anklager utbruddet av koronapandemien på jøder og sionister, skriver avisen Jerusalem Post.

I en video publisert i sosiale medier diskuterer sjåføren av en minibuss antisemittiske konspirasjonsteorier med passasjerene sine i Tyrkia. Sjåføren påstår at alle utbrudd, fra AIDS til Ebola, er skapt av farmasøytiske selskaper, før han spør: «Og hvem tror du eier disse selskapene?»

En passasjer foreslår «rikinger», før sjåføren kontrer med «jødene».

En annen passasjer sier at «jødene vil gjøre alt for å gjøre slutt på det tyrkiske folk”, mens nok en passasjer legger til: «Ikke bare tyrkerne, søster, de vil gjøre alt for å bringe hele verden i kne». Sjåføren tar siste ord når han avslutter med å si: «Uansett er jødene en forbannet rase».

Slike holdninger finnes også blant Tyrkias politiske klasse. Fatih Erbakan, leder av Refah-partiet og sønn av tidligere statsminister Necmettin Erbakan, sa i en tale 6. mars at «selv om vi ikke har klare bevis, så tjener dette viruset sionismens mål om å redusere antallet mennesker på jorda».

– Sionismen er en fem tusen år gammel bakterie som har forårsaket menneskene mye lidelse, skal den politiske lederen ha sagt i en tale.

Erbakan er ikke en hvem som helst i tyrkisk politikk. Han antas å være den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğans politiske mentor.

Heller ikke tyrkisk media er noe unntak fra antisemittiske holdninger. 10. mars antydet Abdurrahman Dilipak, en spaltist for avisen Yeni Akit (som har tette bånd til president Erdogan), at en israelsk vaksine mot koronaviruset var en del av planen: «Se hvordan noen mennesker i dag har rullet opp ermene for å bringe nazistenes drøm til live. Dette er en fascistisk plan».

Dilipak antyder videre at en israelsk vaksine mot koronaviruset vil inneholde sterilisering, slik at mennesker ikke lenger kan få barn. Konspirasjonsteorien om at «sionister og jøder» vil minske verdens befolkning går igjen i Tyrkia. Også andre steder spres det antisemittisme konspirasjonsteorier om at jødene står bak koronaviruset.

Slik konspirasjonsteorier og anklager mot jøder er ikke noe nytt. De har pågått i hundrevis av år og har ofte ført til forfølgelse av jøder. For eksempel ble jødene beskyldt for å stå bak Svartedauen på 1300-tallet.

Det kan du lese mer om i artikkelen Jødehatets historie i Europa.

Forrige artikkelDe siste ni årene er norske avgangselever blitt servert ren myte i skolebok
Neste artikkelNå har du tid til å bla gjennom magasinet MIFF har sendt til hele Norge
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.