IHRA-definisjonen av antisemittisme vedtatt i Spania

De jødiske menighetene i Spania takker regjeringen for deres beslutning.
Den spanske regjeringen har besluttet å indføre IHRAss definisjon av hva antisemittisme er. (Foto: Contando Estrelas, flickr)
Den spanske regjeringen har besluttet å indføre IHRAss definisjon av hva antisemittisme er. (Foto: Contando Estrelas, flickr)

I juni skrev MIFF om at Argentina hadde besluttet å innføre The International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) definisjon av hva antisemittisme er – les mer på MIFF Danmarks side her. Nå har den spanske regjeringen truffet samme beslutning, skriver avisen Times of Israel.

I en erklæring takker føderasjonen av jødiske menigheter i Spania den spanske regjeringen for deres beslutning.

Ifølge IHRA er noen former for hat mot Israel antisemittisme. Det gjelder eksempelvis ved sammenligning av Israel med Nazi-Tyskland, ved å hevde at Israels eksistens er rasistisk, ved å anvende dobbelstandarder mot Israel eller stille krav til staten Israel som ikke stilles til andre demokratiske stater. Les MIFFs detaljerte gjennomgang av definisjonene her.

I juni vedtok parlamentet på de selvstendige spanske øyene at BDS-bevegelsen mot Israel er en form for antisemittisme. Allikevel slår det sjelden gjennom i lovgivningen. Les MIFFs artikler om BDS her.

34 land er medlem av IHRA. Spania har vært medlem siden 2008. Norge er også medlem – likevel har den norske regjeringen ennå ikke innført IHRAs definisjon av antisemittisme.

Norge har ikke innført IHRAs definisjon av antisemittisme.
I januar deltok utenriksminster Eriksen Søreide og kolleger på en IHRA-konferanse i Brussel, med rundt 35 land som er med i denne alliansen.

– Jeg tror noe av det viktigste vi kommer til å legge vekt på her inne er arbeidet som gjøres nasjonalt, altså gjennom handlingsplanen mot antisemittisme, som skal fornyes og forlenges i år, sier Eriksen Søreide til NTB på vei inn til møtet.

– Vi ser dessverre at antisemittisme er på fremmarsj mange steder i Europa, og jeg tror nok det kommer til å være et visst alvor over situasjonen her inne, legger hun til.

– Vi har vært med i mange år. Det er viktig for oss fordi vi har mange jøder i Norge, som er en usedvanlig viktig del av vårt samfunn og som bidrar på alle plan og nivåer, sier ministeren.

– I tillegg er dette en del av vår nære historie. Det er fortsatt tidsvitner igjen, men ikke mange, og vi har et felles ansvar for å holde hukommelsen og forståelsen ved like, både for hvordan det kunne skje, og ikke minst for å hindre at det skjer igjen.

Til tross for dette har ikke Norge offisielt vedtatt å innføre IHRAs definisjon av antisemittisme

Les flere av MIFFs artikler om antisemittisme her.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise