Hva får noen til å hakke et minnesmerke etter en Holocaust-overlever i stykker?

- Noen har gått aktivt inn for å ødelegge, sier initiativtaker.
snublestein
Snublesteinen før og etter vandaliseringen. (Foto: Privat)

I 2013 ble det lagt ned to såkalte snublesteiner i Haugesund til minne om to jøder fra byen som ble sendt til nazistiske konsentrasjonsleirer under andre verdenskrig. Den mest kjente var handelsmannen Moritz Rabinowitz, som, ifølge en medfange, ble sparket og slått til døde i Sachsenhausen 27. februar 1942.

Den mindre kjente var Georg Rechenberg, som overlevde utryddelsesleirene Auschwitz og Dachau. I løpet av de siste dagene har imidlertid hans minnesmerke i Haugesund blitt slått i stykker.

Vandaler har ødelagt viktig minnesmerke i Haugesund sentrum, melder Haugesunds Avis.

– Noen har gått aktivt inn for å ødelegge, sier Arnstein Olaisen til avisen. Olaisen er initiativtaker til snublesteinene i byen og tidligere redaktør i Haugesunds Avis.

– Det ser ut som at noen har brukt spett eller annet verktøy og hogd vekk messingbeslaget som ligger oppå steinen, sier Olaisen.

De private bildene MIFF har fått tilgang til viser snublesteinen før og etter vandaliseringen. Det første bildet ble tatt 27. november 2020, da det ble satt ut minnelys på stedet. Det andre bildet er tatt i dag 4. januar.

Bilde av snublesteinen tatt 27. november 2020.

Snublesteinen til Rabinowitz er ikke rammet av vandaliseringen.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelIsraels raske vaksinasjon vekker oppsikt
Neste artikkelPalestinernes statsminister: – Jesus var den første palestinske selvoppofrende kjemper
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise