Studie: Antisemittisk innhold på TikTok økte med 912%

Går på alt fra nazihilsener til latterliggjøring av Holocaust.
En israelsk studie viser at det spres mye jødehat og konspirasjonsteorier på den populære appen TikTok. (Foto: Pixabay)

En ny studie viser at antisemittisk innhold på TikTok har økt med hele 912 prosent. TikTok er et sosialt nettverk der brukerne kan dele korte videoer. Mens noen deler sang, dansing og humor er det andre som sprer hat.

Doktor Gabriel Weimann fra universitet i Haifa og Natalie Masri fra IDC Herzliyas institutt for antiterrorisme har i studien sin avdekket at den kraftige økningen består av både antisemittiske troper, bilder og retorikk.

Studien ble gjennomført i løpet av en periode på fire måneder, skriver Jerusalem Post. På postene som ble undersøkt i denne perioden økte antisemittiske kommentarer fra 41 til 415, som igjen er grunnlaget for tallet på 912 prosent. Antisemittiske innlegg økte fra 43 til 61. I tillegg gikk antisemittiske brukernavn fra fire til 59. Det kan være alt fra @holocaustwasgood [Holocaust var bra] til @eviljews [onde jøder].

TikToks modereringen er trolig årsaken til den store forskjellen mellom antisemittiske kommentarer og antisemittiske innlegg, siden sistnevnte oftere blir slettet. Kommentarer kommer derimot enklere forbi sensuren.

Den antisemittiske retorikken på TikTok varierer ifra nazihilsener, tegninger som skal illustrere jøder med lange neser til latterliggjøring av Holocaust. Weimann, som ledet studien, er bekymret over det de har avdekket.

– TikTok treffer et ungt, påvirkelig og naivt publikum. Når vi vet at aktører med onde hensikter bruker denne plattformen til å spre sitt hat, er det noe vi bør ta virkelig på alvor, sier han.

I oktober 2020 oppdaterte TikTok sine brukervilkår, men Weimann frykter at plattformen ikke iverksetter de nødvendige tiltak for å stanse antisemittismen.

Også fra norske TikTok-brukere finnes det eksempler på antisemittisme. En hadde over 270.000 visninger og over 10.000 likes på en video med grov jødehets. Ingen andre av videoen til denne brukeren var i nærheten av å ha så mange visninger. Videoen ble eksponert til svært mange barn og unge.

Hvis man skriver inn ordet «jøde» i søkefeltet på TikTok får man automatisk opp alternativer som «jødesvin» og «jødefaen».

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise