Apartheid-anklagene er ikke nye

Israel ble anklaget for apartheid lenge før kontrollpostene og sikkerhetsbarrieren kom opp på Vestbredden (for å stanse den palestinske terrorkrigen fra høsten 2000).

Israel ble anklaget for apartheid lenge før kontrollpostene og sikkerhetsbarrieren kom opp på Vestbredden (for å stanse den palestinske terrorkrigen fra høsten 2000).

Allerede på midten av 1970-tallet ble det satt likhetstegn mellom Israel og apartheid av anti-sionistiske krefter.

Også den gang var det faktiske grunnlaget bak anklagene syltynn:
– Israel har handelsforbindelse med Sør-Afrika, derfor er Israel en apartheid-stat, var argumentet.

Problemet, da som nå, var imidlertid at man brukte én lov for Israel og en annen for alle andre.

En amerikansk undersøkelse som ble gjengitt i 1976 viste at 24 afrikanske stater regjert av svarte hadde handelsforbindelse med Sør-Afrika, direkte eller indirekte.

I tillegg handlet de fleste arabiske og kommunistiske land med Sør-Afrika. Saudi-Arabia eksporterte olje for millioner av kroner.

Også Norge, Sverige og Danmark handlet med Sør-Afrika, og Frankrike var våpenleverandør nummer én. Norges handel med apartheid-regimet var fordoblet fra 1974.

Slik var altså situasjonen i 1976, men ingen satte likhetstegn mellom Saudi-Arabia og apartheid, Frankrike og apartheid eller Norge og apartheid. Også for 30 år siden var det bare Israel som ble utvalgt som syndebukk.

I dag gjentar mønsteret seg. Det er bare Israel som blir anklaget for apartheid, samtidig som man lukker øynene for den grove undertrykkelse og diskriminering som foregår i andre land generelt og arabiske land spesielt.

Bakgrunn
Situasjonsbeskrivelsen fra 1976 i denne artikkelen er hentet fra artikkelen «Israel og Syd-Afrika» i bladet «Med Israel for fred» nr. 3/ 1976. (Bladet «Med Israel for fred» ble forløperen til avisen Midtøsten i fokus. I 1978 ble Med Israel for fred formelt dannet som en egen organisasjon.)

De siste tre avsnittene i artikkelen lyder slik:

«Noe av det mest paradoksale i denne saken er at de sorte, afrikanske stater som i 1973 brøt de diplomatiske forbindelsene med Israel, idag forlanger at Israel skal stå solidarisk med dem ved å boykotte Syd-Afrika – en boykott de selv ikke er med på.

Det er også viktig å være klar over at det bor 120.000 jøder i Syd-Afrika. Overfor disse har Israel en klar forpliktelse til å opprettholde forbindelsene med Syd-Afrika.

Å handle med Syd-Afrika er ikke ensbetydende med å akseptere apartheid, like lite som det å handle med Sovjet eller Kina er ensbetydende med å solidarisere seg med kommunismen.»

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise