Pro-israelsk motkampanje mot «apartheid-uken»

Studenter ved 75 universitet i USA har satt i gang en motkampanje mot den anti-israelske «Israel Apartheid-uken».
Logo til Israel Peace Week. (Kilde: hasbarafellowships.org)
Logo til Israel Peace Week. (Kilde: hasbarafellowships.org)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Søndag 26. februar starter den åttende årlige «Israel Apartheid-uken» i USA. Over hele landet kommer det til å bli arrangert diskusjoner, filmfremvisninger, fotoutstillinger, flashmob og til og med en apartheidplakatkonkurranse der man kan vinne 400 dollar.

Mange i det pro-israelske miljøet i USA har hittil valgt å ignorere aktivitetene til de anti-israelske aktivistene. Men nå kommer en motreaksjon. I år deltar studenter ved 75 universitet over hele USA i en «Israelsk fredsuke». Det er 50 prosent økning fra fjorårets 50 universitet. Studentene vil vise at «Israel ønsker fred og har vist sin vilje til å gjøre smertefulle kompromiss for å oppnå fred».

 

Er apartheid-uken pro-palestinsk eller anti-israelsk?

– Du refererer til «pro-palestinske aktivister», men flesteparten av de aggressive menneskene er anti-Israel, ikke pro-palestinske, poengterer Natalie Menaged til Ha’aretz. Menaged er utdanningsdirektør i  the Hasbarah Fellowships, som underviste de pro-israelske studentlederne om «Israelsk fredsuke».

– Jeg har ennå ikke sett dem [arrangørene bak apartheid-uken] organisere en nasjonal kampanje for å undervise om palestinsk kultur eller planer for fred. De er kun interessert i å fortsette hatet mot Israel. Vår kampanje, Fredsuken, er mer pro-palestinsk enn noe de anti-Israel organisatorene gjør, fordi vi faktisk diskuterer løsninger, forteller Menaged.

 

Vil engasjere de som befinner seg på midten

Menaged sier at ideen om en israelsk fredsuke er å engasjere folk som befinner seg på midten av spektrumet – ikke den anti-israelske bevegelsen. Lederne på de forskjellige universitetene er veldig forskjellige, og er i mange tilfeller en blanding av jødiske og ikke-jødiske studenter som har utviklet sine egne konsepter for tilstelninger i fredsuken. Organisasjonen Menaged jobber for gir dem trykksaker, filmer og talere – hvis de vil ha det. Årets tilgjengelige materialer inkluderer sitater fra republikanske kandidater så vel som president Obama om deres standpunkt i forhold til Israel.

Menaged ønsker dialog og forståelse mellom de to sidene. Ved å informere om hva som trenger å skje for at fred skal kunne være realistisk i Midtøsten, åpner studentene opp for samtaler med de som kanskje ennå ikke har tatt et standpunkt. I stedet for å være aggressive og angripe, forsøker de heller å presentere den andre siden. Hun mener at denne holdningen gir suksess:

– På steder som Berkeley eller Rutgers universitet, eller Carleton universitet, som har en historie med anti-israelsk aktivitet, har tilhengere av Israel klart å endre samtalen til å dreie seg om hva man må gjøre for å skape fred. Og for majoriteten av skoler, som ikke har mye anti-israelsk aktivitet – skoler som Boston universitet, Illinois universitet, Ohio State universitet, John Hopkins universitet – der er det en utmerket måte å starte samtalen på, sier hun.

Arrangementer i den israelske fredsuken strekker seg helt fra 20. februar og til 9. mars.

 

“Apartheid-uke” hjelper ingen

I Storbritannia er “Israel Apartheid-uke” lagt til 20.-26. februar. I en rekke arrangementer blir Israel ofte fordømt som “rasistisk”, som en “apartheid-stat”.

– Jeg, som en beduinsk arabisk israelsk statsborger, er frastøtt av slike anklager og avviser dem på det sterkeste, skriver Ishmael Khaldi, israelsk diplomat i London.

– Israel ble grunnlagt for å oppfylle en drøm – nasjonal selvbestemmelse for det jødiske folk. Likevel garanterer Israels uavhengighetserklæring like rettigheter til alle landets innbyggere. Sammen med mange andre ikke-jøder bor jeg i det mest multikulturelle samfunnet og det eneste sanne demokratiet i Midtøsten. Samme hvilket mål du velger: utdanningsmuligheter, økonomisk utvikling, kvinnerettigheter, homofiles rettigheter, ytringsfrihet eller politisk representasjon – Israels minoriteter har det mye bedre enn noen annen minoritet i regionen og mer enn det, skriver Khaldi.

Les hele hans artikkel.

 

Conrad Myrland bidro til denne artikkelen.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise