Universitet i Paris må stenge i frykt for pro-palestinske aktivister

Rektor ved Universitetet Paris 8 avlyste en konferanse som skulle framstille Israel som en «apartheidstat». Aktivistene mobiliserte, og nå må universitetet holde stengt av sikkerhetsårsaker.

Gruppen som heter Collectif Palestine Paris 8 hadde opprinnelig fått tillatelse fra universitets rektor, Pascal Binczak, til å holde konferansen som hadde tittelen «Israel: en apartheidstat?» Tillatelsen ble trukket tilbake i forrige uke på grunn av tilstelningens «meget polemiske natur» som kunne føre til offentlig uro, meldte skolen i en pressemelding søndag.

Universitetet mener organisasjonen har et radikalt syn på saken. Universitetet sier de tilbød gruppen et alternativ til den anti-israelske konferensen, som for eksempel å ha en pluralistisk offentlig debatt om temaet, men at organisasjonen avslo, forteller Yedioth Aharonoth.

 

Mener avlysningen skader talefriheten

Konferansen skulle etter sigende debattere nye sosiale, historiske og lovlige metoder for å boikotte Israel internasjonalt. «Boikott israelsk apartheid»-kampanjen mener avlysningen skader talefriheten og den akademiske friheten i Frankrike og at universitetet har gitt etter for press utenifra.

– Er det ikke lenger mulig å utøve retten til talefrihet ved franske universitet på feltet om politikk i Israel og Palestina? Avlysningen av konferansen er en klar demonstrasjon av hvordan administrasjonen av en offentlig akademisk institusjon etterkommer meninger og trusler fra en gruppe som presenterer seg selv som stemmen til hele det jødiske samfunnet i Frankrike, men som i realiteten snakker for den israelske ambassaden, skriver kampanjen på sin nettside.

Gruppen ber rektor omgjøre bestemmelsen og tillate konferansen å finne sted.

Aktivistene har ikke stanset med en verbal meningsytring. Ifølge en pressemelding på universitetets nettside, prøvde aktivistene å mobilisere til en massedemonstrasjon mandag. Av hensyn til sikkerheten til ansatte og studenter, og til offentlig ro og orden, har universitetsledelsen varslet en “administrativ stengning” av universitetet fram til og med onsdag morgen.

 

Antisemittiske hendelser på universitetsområdet

Rektor forklarte fredag i den franske avisen Le Monde hvorfor han tok beslutningen om å avlyse konferansen. Han beskrev antisemittiske hendelser på universitetsområdet. Graffiti og plakater med en davidsstjerne koblet sammen med en svastika har blant annet dukket opp på universitetet.

Binczak er av den mening at gruppen prøver å utnytte den akademiske friheten ved universitetet. Konferansen som var planlagt var av en meget radikal natur, og han ønsket ikke å oppfordre til uro på universitetet.

Binczak ønsker derimot at universitet skal styrke båndene med både Beit Berl College i Israel og også al-Aqsa universitet i Gaza. Han sa at han støtter en politisk løsning som vil sikre det palestinske folkets frihet.

 

Conrad Myrland bidro til denne artikkelen.

Forrige artikkelStadige konfrontasjoner mot grensen til Egypt
Neste artikkel– Israel vil ikke advare USA før angrep på Iran
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag