De Klerk: – Israel er ikke en apartheidstat

Den siste presidenten for apartheidregimet i Sør-Afrika slår fast at det er urettferdig og feilaktig å anklage Israel for apartheid.

Frederik Willem de Klerk slår fast at Israel ikke oppfyller kriteriene for å kunne beskyldes for apartheid. (Foto: Skjermdump fra Youtube.)
Frederik Willem de Klerk slår fast at Israel ikke oppfyller kriteriene for å kunne beskyldes for apartheid. (Foto: Skjermdump fra Youtube.)

Frederik Willem de Klerk, som var president i Sør-Afrika fra 1989 til 1994, og som fikk Nobels fredspris sammen med Nelson Mandela for å ha gjort ende på apartheidregimet, sier i et intervju med israelske Channel 2 at det ikke er riktig å referere til Israel som en apartheidstat. Det skriver Times of Israel.

 

– Ikke diskriminerende lover

Intervjuet ble gjort i forbindelse med at de Klerk besøkte Israel for å motta en æresdoktorgrad fra universitetet i Haifa. Han understreket grunnløsheten i apartheid-anklagen mot Israel.

– Dere har lukkede grenser, men Amerika har lukkede grenser. De tillater ikke enhver mexikaner som ønsker det å komme inn, sa han, og viste til eksempler på avgjørende forskjeller mellom Israel og det rasistiske regimet som regjerte i Sør-Afrika.

– Dere har palestinere boende i Israel med fulle politiske rettigheter, og dere har ikke diskriminerende lover mot dem, som å ikke la dem svømme ved visse strender eller noe slikt. Jeg mener det er urettferdig å kalle Israel en apartheidstat. Hvis Kerry gjorde det, mener jeg han har gjort en feil, sa de Klerk.

 

Det avgjørende spørsmålet

Den amerikanske utenriksministeren John Kerry skapte sterke reaksjoner i Israel da han i april uttalte at Israel sto i fare for å bli en apartheidstat dersom landet i mangel av en tostatsløsning velger å annektere hele eller deler av Vestbredden uten å gi palestinerne fullt statsborgerskap. Han har trukket tilbake uttalelsene.

– I en fremtidig situasjon vil Israel bare kunne beskyldes for apartheid dersom landet blir en tonasjonal stat der dets regjering diskriminerer mot arabere. Testspørsmålet ville være: Har alle i staten fulle politiske rettigheter? Nyter alle godt av fulle menneskerettigheter? Hvis svaret er ja, er det ikke en apartheidstat, sier de Klerk.

 

Her kan du lese flere gode grunner til at apartheid-anklagen mot Israel ikke holder mål.

Forrige artikkel– Hamas lønner ungdommer for å oppta plass på Tempelhøyden
Neste artikkelNordiske reisebyråer satser stort på Tel Aviv
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/