De Klerk: – Israel er ikke en apartheidstat

Den siste presidenten for apartheidregimet i Sør-Afrika slår fast at det er urettferdig og feilaktig å anklage Israel for apartheid.
Frederik Willem de Klerk slår fast at Israel ikke oppfyller kriteriene for å kunne beskyldes for apartheid. (Foto: Skjermdump fra Youtube.)
Frederik Willem de Klerk slår fast at Israel ikke oppfyller kriteriene for å kunne beskyldes for apartheid. (Foto: Skjermdump fra Youtube.)

Frederik Willem de Klerk, som var president i Sør-Afrika fra 1989 til 1994, og som fikk Nobels fredspris sammen med Nelson Mandela for å ha gjort ende på apartheidregimet, sier i et intervju med israelske Channel 2 at det ikke er riktig å referere til Israel som en apartheidstat. Det skriver Times of Israel.

 

– Ikke diskriminerende lover

Intervjuet ble gjort i forbindelse med at de Klerk besøkte Israel for å motta en æresdoktorgrad fra universitetet i Haifa. Han understreket grunnløsheten i apartheid-anklagen mot Israel.

– Dere har lukkede grenser, men Amerika har lukkede grenser. De tillater ikke enhver mexikaner som ønsker det å komme inn, sa han, og viste til eksempler på avgjørende forskjeller mellom Israel og det rasistiske regimet som regjerte i Sør-Afrika.

– Dere har palestinere boende i Israel med fulle politiske rettigheter, og dere har ikke diskriminerende lover mot dem, som å ikke la dem svømme ved visse strender eller noe slikt. Jeg mener det er urettferdig å kalle Israel en apartheidstat. Hvis Kerry gjorde det, mener jeg han har gjort en feil, sa de Klerk.

 

Det avgjørende spørsmålet

Den amerikanske utenriksministeren John Kerry skapte sterke reaksjoner i Israel da han i april uttalte at Israel sto i fare for å bli en apartheidstat dersom landet i mangel av en tostatsløsning velger å annektere hele eller deler av Vestbredden uten å gi palestinerne fullt statsborgerskap. Han har trukket tilbake uttalelsene.

– I en fremtidig situasjon vil Israel bare kunne beskyldes for apartheid dersom landet blir en tonasjonal stat der dets regjering diskriminerer mot arabere. Testspørsmålet ville være: Har alle i staten fulle politiske rettigheter? Nyter alle godt av fulle menneskerettigheter? Hvis svaret er ja, er det ikke en apartheidstat, sier de Klerk.

 

Her kan du lese flere gode grunner til at apartheid-anklagen mot Israel ikke holder mål.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise