Røde Kors-sjef: – Det er ikke apartheid verken i Israel eller på Vestbredden

Verdens største humanitære organisasjon avviser de grove anklagene mot Israel.

Røde Kors-sjef Jacques De Maio avviser påstander om apartheid i Israel eller Vestbredden. (Foto: ICRC)
Røde Kors-sjef Jacques De Maio avviser påstander om apartheid i Israel og Vestbredden. (Foto: ICRC)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Sveitsiske Jacques De Maio, som leder Den internasjonale Røde Kors-komiteen i Israel og i de palestinske selvstyremyndighetene, avviser anklagene om at det finnes noen form for apartheid i Israel eller på Vestbredden. Svertekampanjen om Israel som apartheid-stat begynte allerede under den kalde krigen og har pågått i årevis, men nå tar verdens største hjelpeorganisasjon et oppgjør med anklagene.

– Røde Kors kjenner veldig godt til det regimet som styrte Sør-Afrika under apartheidperioden, og vi svarer til alle dem som anklager Israel for det samme: Nei, det er ikke noe apartheid i Israel. Det er ikke noe regime som tror på en overlegen rase eller som nekter grunnleggende menneskerettigheter til én spesiell gruppe mennesker på grunn av deres påståtte underlegenhet. Det er en blodig nasjonal konflikt, hvor det mest fremtredende og tragiske er en årelang okkupasjon. Men det er ikke noe apartheid, sier De Maio i et intervju med avisen Yedioth Ahronot.

Det er sjeldent Røde Kors-sjefen gir intervjuer til media, men når han først gjør det, er det fordi han har noe på hjertet. Den internasjonale Røde Kors-komiteen har et budsjett på over 17 milliarder kroner og 16.000 ansatte. 85 prosent av budsjettet blir finansiert av verdens stater, mens resten kommer fra internasjonale organisasjoner og private donorer. Røde Kors har som mål å være en nøytral part i konflikter.

I tillegg til å avvise apartheid-anklagen mot Israel, avviser Røde Kors-sjefen også at den israelske hæren har en stående ordre om å skyte og drepe mistenkte terrorister, som enkelte politiske elementer har prøvd å overbevise dem om. Organisasjonen har gjennomført flere intervjuer for å avdekke om det var noe sannhet i anklagene.

– I motsetning til sikkerhetsregimet i mange andre land, inkudert vestlige, gir Israel oss rask adgang til høytstående militære tjenestemenn, fengsel og andre sikkerhetstjenester. Vi har en produktiv, effektiv og profesjonell dialog med dem, sier De Maio, som gjentatte ganger skryter av israelske myndigheters åpenhet.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen er sammen med Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåleforeninger, og 187 nasjonale foreninger, en del av den internasjonale Røde Kors- og Røde Halvmånebevegelsen. Røde Kors-komiteen har blitt tildelt Nobels fredspris i årene 1917, 1944 og 1963.

– Røde Kors er ikke besatt av Israel. Jeg nøler ikke, med en tydelig stemme, å avvise sammenligninger og paralleller mellom situasjonen her og den vi ser i Somalia, Sudan, Yemen og utallige andre konflikter rundt om i verden. Det vi derimot ikke vil gjøre er å gi dere [Israel] tillatelse til fortsatt kontroll over et annet folk og vi vil ikke gå med på å være en syndebukk. Ikke deres, ikke palestinernes eller andres. Vi jobber ikke for stater eller regimer, men vi jobber for mennesker, sier De Maio.

Forrige artikkelFN prøver å undergrave Israels og jødenes tilknytning til Jerusalem
Neste artikkelDet hvite hus: Trump ba Abbas gjøre noe med palestinernes terrorbelønning
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.