– Apartheid-anklagen er en oppkonstruert løgn

Den israelske forfatteren Benjamin Pogrund var siste taler på MIFFs Israelkonferanse. (Foto: Bjarte Bjellås)
Benjamin Pogrund på MIFFs landsmøte 2017 på Gjøvik. (Foto: Bjarte Bjellås)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Den israelske forfatteren Benjamin Pogrund var søndag 11. juni siste foredragsholder på MIFFs Israelkonferanse på Gjøvik. Pogrund kommer opprinnelig fra Sør-Afrika og var en god venn av Nelson Mandela. I Sør-Afrika jobbet Pogrund som journalist i en apartheid-kritisk avis. Han reagerer sterkt på anklagen om apartheid i Israel.

– De som påstår at det finnes apartheid i Israel, aner ikke hva de prater om. Enten så vet de ingenting om hva apartheid er, ellers så vet de ingenting om Israel. Apartheid-anklagen er en oppkonstruert løgn, fortalte den 84 år gamle forfatteren.

I 26 år som journalist jobbet han mot diskriminering og apartheid, og har derfor en unik innsikt i hvordan den rasebaserte segregeringen fungerte i Sør-Afrika. Han ramset opp egne strender kun for hvite, egne busser, egne kinoer og så videre. Her hadde ikke sorte mennesker adgang. Sånn er det ikke i Israel, fortalte han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Israelske arabere har akkurat de samme rettighetene som jeg har. De har samme stemmerett som meg. Arabiske dommere kan dømme jøder til fengsel. Går du inn på et sykehus i Israel, er det jøder og arabere der. Religiøse og ikke-religiøse. Alle blir behandlet likt. Mange av legene er arabere. Og så snakker folk om apartheid? Det er absurd.

Pogrunds arbeid mot apartheid første også til at han etterhvert fikk nær kontakt med Nelson Mandela. Han var den første utenom familien som fikk lov til å besøke Mandela mens han satt fengslet på Robben Island. Senere skrev han biografen til den sør-afrikanske fredsprisvinneren, og de to ble nære venner.

Pogrund fortalte litt om sitt vennskap med Nelson Mandela. (Foto: Bjarte Bjellås)
Pogrund fortalte litt om sitt vennskap med Nelson Mandela. (Foto: Bjarte Bjellås)

Nå mener han BDS-kampanjen, som kjemper for boikott, desinvestering og sanksjoner mot Israel, misbruker ordet apartheid for å demonisere staten Israel.

– Det var BDS-bevegelsen som begynte med apartheid-anklagen mot Israel. Det er en nøye gjennomtenkt strategi bak det. Målet er at Israel skal bli behandlet slik Sør-Afrika ble, med internasjonal isolasjon og boikott. Det er det som er formålet med BDS. Det skal bidra til å oppfylle målet deres om utslettelse av Israel, sa Pogrund.

Han understreket at han hadde vært journalist hele livet og ikke representerte noen andre enn seg selv. Derfor kan ingen anklage ham for å være en propagandist eller for å representere politiske partier eller den israelske regjering.

– Jeg bare forteller hva jeg vet og hva jeg har opplevd gjennom et liv som journalist.

Pogrund pratet også litt om fredsbevegelsen i Israel og hvordan den mistet troen.

– Det fantes en stor og kraftig fredsbevegelse i Israel, men den forsvant på grunn av terror og selvmordsbombere. Terroren har ødelagt så mange muligheter for fred. Mange er kritiske til Oslo-avtalen, men det er ikke jeg. Den kunne blitt et vendepunkt. Vi hadde et håp, men det ble ødelagt av terroren, fortalte den israelske forfatteren.

Hele foredraget kan du se her;Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag