– Apartheid-anklagen er en oppkonstruert løgn

Benjamin Pogrund var en god venn av Nelson Mandela og kjempet mot apartheid i Sør-Afrika.

Den israelske forfatteren Benjamin Pogrund var siste taler på MIFFs Israelkonferanse. (Foto: Bjarte Bjellås)
Benjamin Pogrund på MIFFs landsmøte 2017 på Gjøvik. (Foto: Bjarte Bjellås)

Den israelske forfatteren Benjamin Pogrund var søndag 11. juni siste foredragsholder på MIFFs Israelkonferanse på Gjøvik. Pogrund kommer opprinnelig fra Sør-Afrika og var en god venn av Nelson Mandela. I Sør-Afrika jobbet Pogrund som journalist i en apartheid-kritisk avis. Han reagerer sterkt på anklagen om apartheid i Israel.

– De som påstår at det finnes apartheid i Israel, aner ikke hva de prater om. Enten så vet de ingenting om hva apartheid er, ellers så vet de ingenting om Israel. Apartheid-anklagen er en oppkonstruert løgn, fortalte den 84 år gamle forfatteren.

I 26 år som journalist jobbet han mot diskriminering og apartheid, og har derfor en unik innsikt i hvordan den rasebaserte segregeringen fungerte i Sør-Afrika. Han ramset opp egne strender kun for hvite, egne busser, egne kinoer og så videre. Her hadde ikke sorte mennesker adgang. Sånn er det ikke i Israel, fortalte han.

– Israelske arabere har akkurat de samme rettighetene som jeg har. De har samme stemmerett som meg. Arabiske dommere kan dømme jøder til fengsel. Går du inn på et sykehus i Israel, er det jøder og arabere der. Religiøse og ikke-religiøse. Alle blir behandlet likt. Mange av legene er arabere. Og så snakker folk om apartheid? Det er absurd.

MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

Pogrunds arbeid mot apartheid første også til at han etterhvert fikk nær kontakt med Nelson Mandela. Han var den første utenom familien som fikk lov til å besøke Mandela mens han satt fengslet på Robben Island. Senere skrev han biografen til den sør-afrikanske fredsprisvinneren, og de to ble nære venner.

Pogrund fortalte litt om sitt vennskap med Nelson Mandela. (Foto: Bjarte Bjellås)
Pogrund fortalte litt om sitt vennskap med Nelson Mandela. (Foto: Bjarte Bjellås)

Nå mener han BDS-kampanjen, som kjemper for boikott, desinvestering og sanksjoner mot Israel, misbruker ordet apartheid for å demonisere staten Israel.

– Det var BDS-bevegelsen som begynte med apartheid-anklagen mot Israel. Det er en nøye gjennomtenkt strategi bak det. Målet er at Israel skal bli behandlet slik Sør-Afrika ble, med internasjonal isolasjon og boikott. Det er det som er formålet med BDS. Det skal bidra til å oppfylle målet deres om utslettelse av Israel, sa Pogrund.

Han understreket at han hadde vært journalist hele livet og ikke representerte noen andre enn seg selv. Derfor kan ingen anklage ham for å være en propagandist eller for å representere politiske partier eller den israelske regjering.

– Jeg bare forteller hva jeg vet og hva jeg har opplevd gjennom et liv som journalist.

Pogrund pratet også litt om fredsbevegelsen i Israel og hvordan den mistet troen.

– Det fantes en stor og kraftig fredsbevegelse i Israel, men den forsvant på grunn av terror og selvmordsbombere. Terroren har ødelagt så mange muligheter for fred. Mange er kritiske til Oslo-avtalen, men det er ikke jeg. Den kunne blitt et vendepunkt. Vi hadde et håp, men det ble ødelagt av terroren, fortalte den israelske forfatteren.

Hele foredraget kan du se her;

Forrige artikkel– BDS-bevegelsen hiver bensin på bålet
Neste artikkelFikk du med deg alle feilene norske medier kom med i forrige uke?
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -