Løgn på løgn om «vaksine-apartheid»

Klassekampen lar grove løgner om Israel komme på trykk.
Israel har bare ansvar for å vaksinere egen befolkning. Palestinerne har sitt eget helsevesen. (Foto: Magen David Adom)

MIFF har sendt dette leserinnlegg til Klassekampen 12. januar:

I et innlegg publisert i Klassekampen og på Palestinakomiteens nettsider påstår Jan P. Hammervold fra Ship to Gaza at Israel bedriver «vaksine-apartheid», siden de ikke vaksinerer palestinerne på Vestbredden og Gazastripen. Denne grunnløse anklagen er en del av en internasjonal kampanje for å demonisere Israel.

For det første er det ikke Israel som har ansvaret med å vaksinere palestinerne. Oslo-avtalen, som ikke er en endelig fredsavtale, blir allment ansett som en internasjonalt juridisk bindende avtale mellom Israel og palestinerne. Den slår fast at palestinske myndigheter har ansvaret for helsetjenestene til palestinerne på Vestbredden og Gazastripen – inkludert vaksinasjoner.

Årsaken til at Israel vaksinerer israelere bosatt på Vestbredden er fordi de er israelske borgere og betalende medlemmer av det israelske helsevesenet, som består av delvis private statsregulerte helseforetak. De vaksinerer alle medlemmer, jøder og arabere, uten diskriminering. Palestinerne er derimot underlagt sitt eget helsevesen. Dette har absolutt ingenting med «apartheid» å gjøre.

Hammervold antyder videre at koronapandemien er ute av kontroll i de palestinske områdene. Han skriver at infeksjonsraten på Vestbredden og Gaza er på hele 36%, mens den i Israel bare er på 4,4%. Jeg vet ikke hvor han har disse tallene fra, men de gir i alle fall et totalt misvisende bilde av smittesituasjonen.

Siden en topp tidlig i desember har antallet nye påviste smittetilfeller gått kraftig ned i de palestinske selvstyreområdene. 11. januar ble det påvist 849 nye smittetilfeller. Til sammenligning ble det påvist nesten 10.000 nye smittetilfeller i Israel den samme datoen. Mens Israel ligger på 19. plass over land med mest smitte i forhold til innbyggertall, ligger de palestinske områdene på 54. plass, ifølge tall fra Worldometers.

Hammervold påstår også at Israel ikke har vaksinert én eneste palestiner. Dette er beviselig helt feil. Det bor over 350.000 palestinere i Øst-Jerusalem. De er ikke statsborgere i Israel, bare innbyggere, men deres helsevesen er Israels ansvar i henhold til Oslo-avtalen. De får tilbud om vaksinering på lik linje med israelerne. Utfordringen her er ikke tilgangen på vaksine, men at mange av palestinerne ikke ønsker å ta den. Langt færre av innbyggerne i Øst-Jerusalem har valgt å la seg vaksinere enn resten av befolkningen i Israel.

Den groveste av Hammervolds feilaktige påstander er at Israel nekter palestinerne å importere vaksiner selv. Dette er ren og skjær løgn. Allerede i desember fortalte palestinske myndigheter at de hadde sikret seg millioner av vaksinedoser i samarbeid med WHO. Nå har palestinerne fått på plass avtaler som gjør at de får levert vaksiner fra fire forskjellige produsenter. De første dosene er ventet innen en måneds tid. 

Det israelske og det palestinske samfunnet er tett knyttet sammen, med mange palestinere som jobber i Israel. Det er også i Israels interesse at palestinerne blir vaksinert. Likevel har Israel først og fremst et ansvar for sine egne borgere – slik palestinske myndigheter har overfor sine borgere.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise