Dårlig behandling av beduinene

De israelske beduinene er arabere og muslimer, og blir derfor ikke innkalt til militærtjeneste. Men mange av dem melder seg frivillig som sporfinnere.
Yosef Goell er pensjonert journalist og kommentator. Men han skriver fremdeles. Politisk er han en Arbeiderparti-hauk. Det følgende er en del synspunkter, gjengitt fritt, fra hans artikkel Plikt, ære og gjensidighetJerusalem Post 8. august. Den handlet om de israelske beduinene.

 

Beduinene er ørkenens sønner. Det virker som om de har røntgen-syn. De ser spor der jødiske soldater ikke ser noen ting. Derfor brukes de til å oppspore inntrengere fra Gaza, Jordan og Libanon. Det er hovedgrunnen til at de ulike tiltakene virker. De kan oppdage de aller minste endringene som inntrengere fra nabolandene etterlater seg. Uten dem ville hele forsvarssystemet mot terror vært mer eller mindre bortkastede penger. Hundrevis av unge beduiner har gitt sine liv for det Israel de deler med det jødiske flertallet. Noen av dagens sporfinnere i den israelske hæren hadde også fedre som gjorde den samme tjenesten.

Lojalitet
De siste 10 årene har innflytelsen fra islamske fundamentalister medvirket til at antallet beduiner som melder seg frivillig til den israelske hæren, har minket. Men de siste par årene synes denne trenden å ha snudd. Nå øker antallet igjen noe.

Dårlig behandling
Hvor mange beduiner som på lengre sikt vil slutte seg til Israels fiender og hvor mange som vil være lojale mot sitt land, er i stor grad opp til de israelske jødene, som enkeltmennesker og ved politikken som føres.

I det store og hele har Israel misbrukt den utrolige lojaliteten til beduinene. De beduinene som har vært soldater (sporfinnere), sier at i hæren var det fine forhold mellom dem og jødene. Men i det sivile livet er det verre.

Den arabiske minoriteten i Israel er den fattigste delen av befolkningen. Det viser seg i inntekt, velstand, boforhold, utdanning, helse og lignende. Og beduinene er de fattigste av de fattige.

Det er avgjørende, skriver Goell, både for Israels beste og for den grunnleggende sosiale rettferdigheten, at Israel begynner å gjøre en virkelig innsats for at beduin-befolkningen skal gjøre raske framskritt. Hvis ikke, kan deres lojalitet bli omskapt til en farlig fiendtlighet.

Utviklingen videre
Goell mener at det vil være feil å godta alle beduinenes krav. Israel kan ikke godta at det reises provisoriske landsbyer overalt i det nordlige Negev. Goell mener at det var riktig da det ble bestemt for flere tiår siden at beduinene i Negev skulle konsentreres i ordentlige byer. Den store feilen er at dette ikke er blitt fulgt opp med ordentlige bevilgninger. Så disse byene er blitt slum. Det trengs beløp som virkelig monner.

Et område hvor Israel må opptre mye fastere, er overfor den ulovlige og økende praksisen med polygami (flerkoneri). Noen beduiner tar flere koner fra den palestinske befolkningen i Gaza, og får et meget stort antall barn.

Dette var altså noen synspunkter fra en artikkel av Yosef Goell.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelDårlig behandling av beduinene
Neste artikkelKina handler mer av Israel
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise