Arabisk dommer nekter å synge Israels nasjonalsang

Ved avskjedsseremonien for høyesterettspresident Dorit Beinisch nektet høyesterettsdommer Salim Joubran å synge «Hatikva», Israels nasjonalsang. Det har provosert politikere på høyresiden.

Joubran, som er den eneste dommeren i høyesterett fra den arabiske minoriteten, har ikke forklart hvorfor han valgte å ikke synge med på nasjonalsangen under seremonien. Joubran stod på scenen sammen med de andre dommerne da Hatikva ble spilt. Høyreorienterte representanter i Knesset reagerer kraftig på dette, og skrever at Joubran får sparken.

Venner av dommeren sier det var på prinsipielt grunnlag at Joubran ikke sang med på nasjonalsangen.

 

Sterke reaksjoner

Knesset-medlem Michael Ben Ari, som representerer det mest høyreorienterte partiet National Union, sier han planlegger å fremme et «Joubran-lovforslag». Ben Ari foreslår å nekte dommere som ikke har avtjent militærtjeneste eller siviltjeneste å bli utnevnt til høyesterett, forteller Ha’aretz.

Knesset-medlem David Rotem, fra partiet Israel Beiteinu leder grunnlov, lov og rettferdighetskomiteen. Han sier han planlegger å be justisminister Yaakov Neeman å avskjedige Joubran. Knesset-medlem Moshe Feiglin fra Likud mener Joubran bør gi fra seg sitt israelske identifikasjonskort, med andre ord gi opp sitt israelske statsborgerskap, og kun ha status som en som har permanent oppholdstillatelse.

 

Demokratiet må ha plass også til dette synspunktet

Mange arabiske innbyggere nekter å synge Israels nasjonalsang fordi den kun refererer til jøder og den jødiske sjelens lengsel etter det hellige landet.

Zahava Gal-On, leder i Meretz, kom til Joubrans forsvar. Hun sier at et demokrati må ha større respekt for mennesker enn for symboler. Hun mener slike «lojalitetsprøver» som enkelte på høyresiden kjemper for undergraver demokratiet.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise