Arabisk soldat fikk æresmedalje på Uavhengighetsdagen

– Jeg ønsket bare å forsvare landet, sier den arabiske mannen fra Øst-Jerusalem. Han må holde sin tjeneste i forsvarsstyrkene skjult for araberne i lokalsamfunnet.

Et av IDFs moderne sanitetskjøretøy. (Foto: IDF)
Et av IDFs moderne sanitetskjøretøy. (Foto: IDF)

En arabisk mann fra Øst-Jerusalem gjør som stadig flere israelske arabere gjør. Han tjenestegjør i IDF. Men han kan ikke ta med seg uniformen sin hjem, og ingen av naboene vet at han tjenestegjør i hæren. Kun hans onkel og hans nære familie kjenner til valget han har tatt.

På torsdag, i løpet av Uavhengighetsdagen, vil “S” sammen med 120 andre soldater motta æresmedaljer for fremragende tjeneste av president Shimon Peres. “S” vil få sin medalje på grunn av alle farene han har trosset for å kunne bli en del av den israelske hæren.

– Jeg ønsket å tjenestegjøre og jeg ønsket å forsvare landet. Jeg ønsket å tjenestegjøre for å kunne gjøre noe godt med livet mitt, forklarer soldaten til Jerusalem Post.

Brødre følger etter
Den universitetsutdannede araberen meldte seg inn i militæret da han merket hvor begrensede muligheter det var for tilfredsstillende arbeid i sitt nærmiljø. Med et ønske om å gjøre karriere i IDF, vervet han seg til førstegangstjeneste. Kun israelske jøder har verneplikt (tre år for gutter og to år for jenter), men mange arabere, beduinere og drusere velger også å melde seg til tjeneste.

Forskjellen for beduinerne og druserne på den ene siden, og araberne på den andre siden, er at sistnevnte gruppe ofte må skjule sin tjeneste for sine aller nærmeste. Særlig vanskelig er det for arabere fra Jerusalem, der det arabiske miljøet ofte er mer anti-israelsk enn andre steder i Israel. “S” sier han ikke kjenner til noen andre arabere fra Øst-Jerusalem som tjenestegjør i IDF, bortsett fra to av hans brødre som nylig vervet seg. Det fylte ham med “stolthet”.

“Stor ære” å møte Peres
Soldaten gleder seg til å møte president Shimon Peres, et møte han kaller for “en stor ære”. Stor medieoppmerksomhet rundt æresprisen hans er litt uvant for ham, sier han.

“S” tjenestegjør i en beduinavdeling som sanitetssoldat. Også hans brødre vil tjenestegjøre i beduinavdelinger i IDF. Nå ønsker han å være en god rollemodell for brødrene, gjennom å være en dyktig soldat.

Forrige artikkelHebraiske nyheter blir vanskeligere for nye immigranter enn før
Neste artikkelLibya forbyr religiøse parti før valget i juni
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no