Arabiske kvinner i Israel

Arabiske kvinner kommer dårligere ut enn jødiske kvinner på en rekke måltall, blant annet utdanning og deltakelse i arbeidslivet. Ulik historie og kultur forklarer mye.

I 1970 hadde 10 % av de arabiske kvinnene i Israel betalt arbeid utenfor hjemmet. I 2010 var dette tallet økt til 20 %. (Arkivfoto: GPO)
I 1970 hadde 10 % av de arabiske kvinnene i Israel betalt arbeid utenfor hjemmet. I 2010 var dette tallet økt til 20 %. (Arkivfoto: GPO)

Før Israel ble opprettet i 1948, bodde araberne i området i noe som på mange måter var et rent u-lands-område, Blant annet var det stor analfabetisme. Da Israel ble opprettet, var det ikke slik at alle kvinner plutselig ved et trylleslag hadde fått utdanning. De som var forbi skolealderen, hadde ikke lært noe. Og det trengtes tid til å bygge opp et tilbud til dem som var i skolealderen.

I 1970 hadde derfor arabiske kvinner i Israel gjennomsnittlig 3,3 års skolegang. I 2010 var tallet økt til 10,1 år. I det tallet må vi anta at de eldste aldersgruppene trekker gjennomsnittet ned. Lignende mekanismer gjør seg rimeligvis gjeldende i den jødiske befolkningen, hvor gjennomsnittstallet for kvinner nå er på 13,1 år. Mange av de eldre kom fra land hvor kvinner (og ofte også menn) fikk liten utdanning.

 

Arbeidsdeltakelse

I 1970 hadde 10 % av de arabiske kvinnene i Israel betalt arbeid utenfor hjemmet. I 2010 var dette tallet økt til 20 %. Til sammenligning hadde 30 % av de jødiske kvinnene betalt arbeid i 1970, og 60 % i 2010. Så forskjellen på de to gruppene har økt fra 20 % til 40 %.

Det er mange faktorer som bidrar til at arbeidsdeltakelsen er så lav for de arabiske kvinnene. Kanskje viktigst er kulturelle faktorer med synspunkter om at kvinnens plass er i hjemmet. Men det er nok også en diskriminering av arabiske kvinner i arbeidsmarkedet. Mange steder er det mangel på barnehageplasser. Dårlig utbygd kollektivtransport kan også gjøre det vanskelig å arbeide utenfor hjemmet til faste tider.

 

Barnetall

I tillegg til ulikheten i utdanning og arbeidsdeltakelse, er det også en forskjell i antall barn. De arabiske kvinnene får flere barn enn de jødiske. Men barnetallet er minkende i den arabiske befolkningen.

 

Bakgrunn

Slike faktorer som dette må vurderes når man hører om at araberne på mange felter gjør det dårligere enn jødene på statistikkene. Det er for øvrig ofte også en betydelig forskjell mellom jøder med europeisk bakgrunn og jøder med bakgrunn fra muslimske land.

 

Hovedkilde: En artikkel av Moti Bassok og Hila Weisberg på haaretz.com den 4. april 2012.

 

Forrige artikkelUSA øker støtte med 3,9 milliarder kroner til Iron Dome
Neste artikkel– Situasjonen for palestinere i Libanon blir stadig verre
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no