6 av 10 arabere aksepterer Israel som stat med jødisk flertall

60 prosent av israelske arabere sier de aksepterer Israel som en stat med jødisk flertall, viser en ny meningsmåling fra Universitetet i Haifa.

En arabisk skoleklasse på utflukt til en arkeologipark i Galilea. (Illustrasjonsfoto: Conrad Myrland, MIFF)
En arabisk skoleklasse på utflukt til en arkeologipark i Galilea. (Illustrasjonsfoto: Conrad Myrland, MIFF)

Hele 68 prosent av israelske arabere foretrekker å bo i Israel mer enn i noe annet land i verden, skriver Times of Israel fra målingen. Samtidig viser undersøkelsen at omlag 73 prosent føler at regjeringen behandler dem som annenrangs borgere. Den årlige undersøkelsen ble gjennomført blant et representativt utvalg av 1400 israelere, halvparten av dem var arabere.
Til tross for den dype splittelsen, er det enighet blant de fleste jøder, og de fleste arabere om å leve sammen i Israel, så det er fortsatt et felles fundament, bemerker professor Sammy Smooha fra universitetet.

Andre funn i undersøkelsen:

  • Omtrent 80 prosent av israelske arabere skylder på jødene for det palestinerne kaller for “Nakba”, “katastrofen” de mener rammet dem i forbindelse med etableringen av staten Israel.
  • Nesten 58 prosent aksepterer offisielle jødiske kjennetegn som at hebraisk skal være hovedspråket i landet, og at lørdag er hviledag.

 

Forrige artikkelMIFF utfordrer Støre til å lese Al-Hayat Al-Jadida
Neste artikkelNoen redaktører har forstått alvoret
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Andreas Fagerbakke hadde deltids arbeidspraksis i MIFF i ett år fra oktober 2011 til oktober 2012. I denne perioden skrev han også noen saker for miff.no.