– Dårlige skoler i Øst-Jerusalem

Det er stor mangel på klasserom for arabiske skoleelever i Øst-Jerusalem. Bevilgninger er ofte resultat av politisk hestehandel, og fiendskapet fra arabiske Knesset-representanter blir det ikke gode budsjettavtaler av.

På det engelske nettstedet til den venstreorienterte israelske avisen Ha’aretz er svært mye av stoffet meget kritisk til Israel. Mye av det er også slik at det undergraver Israels legitimitet. Stoffet som kunne skape forståelse for Israel, glimrer i stor grad med sitt fravær.

En artikkel som føyer seg inn i dette mønsteret, er lederartikkelen fra 2. september 2012. Den handler om skoler i den arabiske delen av Jerusalem. Her er noen av poengene i artikkelen.

 

For lite penger

Hovedproblemet i skolene i Øst-Jerusalem er at de får for lite penger. For omtrent halvannet år siden avsa Høyesterett i Israel en kjennelse om situasjonen. Kjennelsen kritiserte at det ikke er like muligheter for utdanning for de ulike gruppene i befolkningen.

Kommunen er stolt av at det er bygget hundrevis av nye klasserom. Men det monner ikke så mye når det mangler 1.100 rom. Noen steder bygges jødiske skoler ut rett for øynene på arabiske barn som mangler skikkelige rom.

40 prosent av de arabiske ungdommene slutter før de har fullført videregående (12. klasse). Det mangler penger til rådgivere og psykologer. Foreldre blir bedt om å støtte skolebibliotek (mens skolen skulle være gratis).

Ifølge vår kilde går en stor del av de arabiske elevene på private, religiøse skoler, hvor standarden er lavere enn i offentlige skoler.

 

Våre kommentarer

Også ultra-ortodokse og andre jøder går på private skoler. Det er samme anklage mot disse institusjonene om lavere standard.

Vi må nok innrømme at arabiske kommuner og institusjoner totalt sett får mindre penger enn jødiske. Men det er ikke slik at alle jødiske får mer enn alle arabiske. Ofte ligger det ulike former for politiske “hestehandler” bak. Og da er det nok ofte slik at araberne ikke alltid er helt med i spillet rundt budsjettene. Dessverre har de valgt mange representanter til Knesset som er direkte fiendtlige til Israel. Slikt blir det ikke gode budsjettavtaler av.

Uansett er det slik som den israelsk-arabiske muslimen, journalisten Khaled Abu Toameh, har sagt: “Jeg vil heller være en annenklasses borger i Israel enn en førsteklasses borger i Kairo og Ramallah.” Sagt med andre ord: Forholdene for folk flest i Israel er bedre, også for araberne, enn for araberne i nabolandene. For ikke snakke om at det er mindre forskjell mellom flertallet og minoritetene i Israel enn i mange andre land, også i Europa.

 

Kilde:

En lederartikkel i Ha’aretz 2. september 2012.

 

Forrige artikkelAviskrig i Israel
Neste artikkelNRK retter nok opp ved første og beste mulighet
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -