Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Arabiske partier og deres holdning til staten Israel

Knesset-bygningen i Jerusalem. (Foto: Chris Yunker, flickr.com)
Knesset-bygningen i Jerusalem. (Foto: Chris Yunker, flickr.com)
I de tre arabiske partiene i Knesset står et politisk krav sterkt som vil gjøre slutt på Israel som en jødisk stat. Til sammen fikk partiene 11 av 120 mandater.

Den arabiske befolkningen i Israel utgjør vel 20 prosent av befolkningen i Israel. Men siden de arabiske familiene har mange barn, er en større del av den arabiske befolkningen under stemmerettsalderen enn av den jødiske befolkningen. Derfor utgjorde araberne ca. 18 prosent av de stemmeberettigede ved valget.

Det er tre forholdsvis store arabiske partier. De vant til sammen 11 representanter i Knesset, Israels «Storting». Det er 10 prosent av representantene. Når de ikke har flere, skyldes det at mange arabere stemmer på vanlige partier. Flere av disse har for øvrig også arabiske representanter.

Det største arabiske partiet er United Arab List (forent arabisk liste) med 4 representanter i Knesset (de var nær med å vinne 5 mandater). Partiet støtter å opprette en palestinsk stat på Vestbredden og Gaza med Øst-Jerusalem som hovedstad. Det støtter også «like rettigheter for arabiske borgere av Israel». [I mange tilfeller betyr det at de støtter «rett til å vende tilbake» for de arabiske flyktningene fra 1948 og alle deres etterkommere, med andre ord at Israel skal bli en stat med arabisk flertall.] Partiet har forholdsvis sterk støtte fra beduinene, og ellers fra religiøse og nasjonalistiske arabere.

Det nest største arabiske partiet er Hadash, som også fikk 4 representanter i dette valget. Partiet har bakgrunn i kommunistpartiet. Partiet får først og fremst velgere fra den arabiske befolkningen, men har også enkelte jødiske kandidater. Partiet støtter en palestinsk stat etter grensene fra 1967, og en «rett til å vende tilbake eller erstatninger» for palestinske flyktninger. Ellers står partiet for mange saker som er typiske for partier på venstresida angående arbeidstakeres rett, sosiale tiltak, likestilling mellom kjønnene, miljøvern m.m.

Det minste av de tre store arabiske partiene er Balad med 3 representanter. Det støtter to stater etter grensene fra 1967, og Øst-Jerusalem som hovedstad i den palestinske staten. Partiet støtter i klartekst at de arabiske flyktningene fra 1948 og alle deres etterkommere har «rett til å vende tilbake». Det støtter med andre ord to arabiske stater, ingen jødiske.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart