Arens advarer mot anti-arabisme

Moshe Arens, tidligere forsvars- og utenriksminister i Israel, oppmuntrer jødiske israelere til å slå ned på anti-arabiske holdninger som har kommet mer til uttrykk under sommerens konflikt.

Moshe Arens. (Foto: Helene C. Stikkel, Wikimedia Commons)
Moshe Arens. (Foto: Helene C. Stikkel, Wikimedia Commons)

De siste årene har den arabiske minoriteten med statsborgerskap i Israel vist større velvilje til staten enn kanskje noen gang før. Det kommer fram i meningsmålinger, men også ved at stadig flere arabere velger å gå avtjene verneplikt eller siviltjeneste. Når araberne i Israel ser utviklingen i nabolandene etter den såkalte «arabiske våren», øker deres takknemlighet for å bo i en rettsstat og et fritt demokrati.

 

Frastøtende følelser

Men forholdet mellom det jødiske flertallet og den arabiske minoriteten i Israel er langt fra uproblematisk. Etter at tre jødiske bibelskoleelever ble drept i juni, og krigen mellom Hamas og Israel blusset opp igjen i juli, har anti-arabiske holdninger også kommet mer til uttrykk i deler av det jødiske samfunnet. Moshe Arens, Israels tidligere forsvars- og utenriksminister, kaller det «frastøtende følelser».

– Det kan være at Israel ikke kan gjøre noe med veksten av antisemittisme i land i Europa som bærer et tungt ansvar for direkte eller indirekte å ha deltatt i mordet på europeiske jøder, men det er mye jødiske israelere kan og må gjøre for å marginalisere, og om mulig undertrykke, de stygge anti-arabiske stemmene som er blitt hørt i Israel de siste to månedene, skriver Arens i en artikkel i Ha’aretz. Han mener det må gjøres, «ikke bare for Israels arabiske borgere, men for Israels egen skyld og for Israels framtid».

Arens påpeker at det finnes israelske arabere som støtter Hamas og «deres kriminelle aktiviteter». Men han mener dette er en marginal gruppe, og minner det jødiske flertallet om at hele den arabiske minoriteten ikke må bli holdt ansvarlig for denne yttergruppen.

Den pensjonerte politikeren forklarer sine lesere de ulike psykologiske effektene sommerens hendelser har hatt på de to befolkningsgruppene. Etter at tre jødiske tenåringsgutter ble kidnappet, sa de fleste jødiske israelerne til seg selv at det kunne ha skjedd med deres barn. Etter at en arabisk tenåring ble drept av jødiske ekstremister, sa de fleste arabiske israelere til seg selv at det kunne ha skjedd med deres barn. De aller fleste israelske arabere er fremmed for solidaritetsfølelsen som vokste seg sterkt mellom israelske jøder da deres nære og kjære kjempet mot Hamas på Gaza-stripen. Jødiske israelere kan være fortvilet over høye sivile tapstall blant palestinerne, men deres følelser kan umulig være identiske med følelsene til arabere i Israel som kanskje har slektninger og venner i området.

 

Integrasjon er viktig

På tross av disse forskjellene, framholder Arens, er det mer jødiske og arabiske israelere har til felles enn det som er forskjellig. Integrasjonen av Israels arabiske borgere inn i det israelske samfunnet og den israelske økonomien er av avgjørende betydning for Israels framtid. Dersom den gode utviklingen fra de siste årene blir snudd, vil det være tragisk.

Arens mener statsminister Benjamin Netanyahu vil uttale seg om saken, og gjøre det klart at Israels jødiske og arabiske befolkning ikke bare deler et felles land, men også en felles skjebne. Samtidig sier han arabiske ledere i Israel må distansere seg fra dem som ser ut til å mene det er en plikt for israelske arabere å støtte terrororganisasjonen Hamas, «bare fordi deres lederskap er arabisk».

Arens satt i Knesset for Likud-partiet i to perioder, fra 1973 til 1992 og fra 1999 til 2003.

 

President gratulerer

Det siste eksemplet på rasisme rettet mot arabere, var protestene som kom fra den ytterliggående høyreorienterte gruppen Lehava da et ungt jødisk-arabisk par giftet seg i Jaffa i helgen. Den jødiske kvinnen hadde konvertert til islam i forkant av bryllupet.

Mange jødiske israelere reagerte med å ta avstand fra Lehavas protest. Fremst blant dem var Israels president Reuven Rivlin. Han sendte det unge paret lykkeønskninger via sin Facebook-side.

– Oppvigleriet mot paret er frastøtende og urovekkende, helt uavhengig av hva jeg eller andre måtte tenke om det [konverteringen og ekteskapsinngåelsen]. Ikke alle trenger å feire sammen med Mahmoud og Morel, men alle må vise dem respekt. Vi har i blant oss vanskelige og dype uenigheter, men oppvigleri, vold og diskriminering har ikke noe plass i det israelske samfunnet. Uttrykk som dette undergraver grunnlaget for vår sameksistens her i Israel, skrev Israels president.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise