Israelsk-arabisk familie tilbake i Israel etter å ha sluttet seg til IS i Syria og Irak

Wissam og Sabrin Zbeidat reiste med tre barn til Syria og Irak for å bli med i terrorgruppen IS. Nå er de tiltalt og må svare for seg i tingretten i Haifa.
Terrorister fra Den islamske staten. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons).
Terrorister fra Den islamske staten. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons).
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

Geir Knutsen har bidratt til denne artikkelen.

Det var i 2015 at Wissam og Sabrin Zbeidat fra den arabiske byen Sakhnin, som er litt nord for Haifa i Nord-Israel, forlot Israel med de to døtrene på 4 og 6 år, og sønnen på 8 år, for å slutte seg til terrororganisasjonen Den Islamske staten (IS) i Syria og Irak.

Nå står han og kona tiltalt i tingretten i Haifa for en lang rekke alvorlige lovbrudd, blant annet kontakt med en utenlandsk agent, medlemskap i en terrororganisasjon og forbudt militær trening. Det skriver Yedioth Aharonoth i en artikkel publisert 20. oktober.

I retten vedtok Wissam punktene i tiltalen. – Ja, jeg var i Mosul og jeg vervet meg til tjeneste hos IS. Jeg bestemte også å returnere til Israel uten at noen presset meg, fortalte han til retten.

Wissam og Sabrin Zbeidat
Wissam og Sabrin Zbeidat.

Ifølge slektninger reiste paret og barna fra Israel til Romania for å delta på en seremoni for et familiemedlem som hadde bestått eksamen etter studier i Romania. Der bestemte de seg for å reise til Syria og Irak for å slutte seg til den såkalte Islamske staten (IS).

De reiste først til Tyrkia der de gjennom Facebook kom i kontakt med en mann fra den israelsk-arabiske byen Umm el-Fahm. Han hadde selv vært hos IS i 2013. Med hans hjelp fant de menneskesmuglere som førte dem over grensen til Syria.

Da familiemedlemmer i Israel hørte om parets planer, skal de ha reist til Tyrkia i et forsøk på å stanse dem, men uten suksess.

Ifølge en rapport fra den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet skal paret ha blitt påvirket av filmer og annen propaganda produsert av IS før de reiste fra Israel. Familien ble møtt av IS-medlemmer som tok fra dem de israelske passene da de kom inn i Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Deretter ble de transportert til Raqqa i Syria. Wissam måtte forlate familien der før han ble sendt til en leir i Irak. Der fikk han religiøs- og ideologisk opplæring før han i en annen leir i Irak fikk militær kamptrening. Den militære treningen inkluderte skarpskyting med rifle, og å skyte med rakettdrevet granatkaster (RPG).

En Hamas-mann holder en RPG (Foto: Public Domain/Ominae)
Bildet viser Hamas-medlemmer med en RPG (Foto: Public Domain/Ominae).

Etterpå ble Wissam sendt ut i tjeneste som inkluderte å bevokte IS-fasiliteter i nærheten av fronten. Senere var han med på å angripe irakiske militærbaser. Under et slikt angrep ble han skadet i låret og sendt til sykehus.

Resten av familien kom også til Irak der de skal ha levd under ekstremt dårlige og trange forhold i hus uten vann og strøm, og uten å ha tilgang til helsehjelp. Barna ble frarøvet skolegang over lang tid, og etter å ha opplevd intens bombing i nærområdet, har de nå utviklet angst.

På grunn av de svært vanskelige forholdene i Mosul i Irak bestemte Wissam og Sabrin i år at de skulle reise tilbake til Israel.


De kontaktet slektninger i Israel og fikk hjelp fra dem til å betale store pengesummer til smuglere og andre personer slik at de kunne forlate Irak og komme tilbake til Israel.

Flere ganger forsøkte de å krysse grensen inn til Tyrkia. Ved ett tilfelle dopet de ned en av døtrene slik at hun ikke skulle lage lyd som ville avsløre dem. Under noen av forsøkene ble de beskutt av IS-krigere og tyrkiske soldater.

Familien lyktes til slutt å krysse grensen til Tyrkia, men ble straks arrestert av det lokale tyrkiske politiet og plassert i et lukket senter. Etter få dager ble de løslatt og fikk reise til Israel. Der ble de arrestert av israelsk politi.

– Moren og jentene hadde intet ønske om å snike seg inn i Syria for å slutte seg til en terrororganisasjon, sa en slektning i tingretten.

– Sabrin hadde aldri trodd at hun ville komme til et slikt sted. Dessverre var det mannen hennes som insisterte, og tok dem med seg mot deres vilje. Jeg håper retten vil ta hensyn til motstanden hennes, og vil sette henne fri. Hun fortjener ikke noen straff.

Hun trenger å være hjemme sammen med døtrene som venter på henne. Det er nok straff at de var i livsfare og hadde det svært vanskelig. Dersom vi hadde visst at mannen hennes planla å reise inn i Syria, ville vi ha stoppet ham fra å ta med moren og jentene, la han til.

Etter at IS ble opprettet, har rundt 40 israelske statsborgere sluttet seg til terrororganisasjonen. Fem av dem er blitt drept.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise