– Denne regjeringen gjør mer for arabisk sektor enn noen tidligere israelsk regjering

Men Ben-Dror Yemini mener regjeringen bør lytte mer til de moderate araberne.

Journalist og forfatter Ben-Dror Yemini under et besøk til MIFF Forum. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Demonstrasjonene mot den nye nasjonalstat-loven fortsetter i Israel. Lørdag kveld var omkring 30.000 personer samlet i Tel Aviv, men i virkeligheten av det to ulike demonstrasjoner, skriver Ben-Dror Yemini, israelsk veteranjournalist og kommentator i Yedioth Aharonoth.

– Den ene gruppen veivet med palestinske flagg. De er ikke ute etter likestilling eller sameksistens, men avviser Israels rett til å eksistere som nasjonalstaten for det jødiske folk, skriver Yemini.

– Den andre gruppen protesterte mot diskriminering og kjemper for likestilling. De mener nasjonalstat-loven kommer til å gjøre situasjonen verre. Den første gruppen vil forverre konflikten, den andre gruppen ønsker endring gjennom legitime protester, fortsetter han.

Arabiske Knesset-medlemmer i Israel tilhører i all hovedsak den første gruppen, men mange av deres velgere er ikke like radikale. 50-53 prosent av de som stemmer på den arabiske felleslisten støtter at Israel er definert som en jødisk og demokratisk stat, ifølge meningsmålinger som Yemini gjengir.

Veteranjournalisten mener det israelske samfunnet må lytte til de moderate araberne.

– Vi må tilnærme oss dem som ønsker likestilling og integrering, akkurat som vi må stanse pengeoverføringer til de som hyller martyrer og en drapskultur i navnet til «kulturell frihet og ytringsfrihet», skriver Yemini.

Til tross for at han er kritisk mot nasjonalstat-loven og regjeringen, skriver Yemini at «den nåværende regjering faktisk gjør mer budsjettmessig [for arabisk sektor] enn alle foregående regjeringer». Regjeringen har i gang en femårsplan for arabisk sektor «som ikke bare er en storstilt investering i infrastruktur, men også andre hjelpetiltak for minoritetsgruppen [«affirmative action»]».

– Og det bærer frukter. Mange israelske arabere går gjennom israelisering, og ikke palestinisering, Flere arabere kommer inn i høyteknologi, farmasi og medisin. De er likestilte og lojale og trenger ikke gi noen lojalitetsed, skriver Yemini.

– Veien til full likestilling er fortsatt lang, og den går ikke bare gjennom budsjetter, men også følelser. De må føle det som om Israel er hjemme. Og en liten endring i nasjonalstat-loven – å legge inn en artikkel om likestilling – vil ikke skade den rettmessige jødiske nasjonalitet, men forbedre det nåværende [politiske] klimaet, argumenter Yemini.

Forrige artikkelI kveld forenes jødehat og terrorstøtte på Nobels Fredssenter
Neste artikkelErik W. Koritzinsky ser tilbake
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.