Palestinske myndigheter truer arabere i Jerusalem til ikke å delta i lokaldemokratiet

I forrige valg var det kun 1 prosent av araberne med stemmerett som deltok.
Jerusalem. (Foto: premasagar, flickr.com)
Jerusalem. (Foto: premasagar, flickr.com)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

30. oktober er det kommunevalg i Jerusalem. De arabiske innbyggerne i byen blir truet til å holde seg borte fra valglokalene.

– Alle innbyggere i Jerusalem som deltar i lokalvalget vil bli definert som en som har forlatt nasjonen, hjemlandet og religionen, heter det i en fatwa fra muftien i Jerusalem, sjeik Muhammad Ahmad Hussein. Han er innsatt i jobben av PA-president Mahmoud Abbas og er den fremste religiøse lederen i palestinske selvstyremyndigheter. Husseins uttalelse må oppfattes som en klar trussel på liv og helse i en kultur hvor det å forlate religionen islam tradisjonelt har betydd dødsstraff.

– Å delta i valget kan signalisere en de facto anerkjennelse av israelsk styre og suverenitet i Jerusalem, advarte PLOs sentralstyre for noen uker siden.

– De som deltar i valget er forrædere som skader de palestinske verdiene, heter det i et åpent brev publisert i de arabisk-språklige avisene nylig, skriver den israelske Jerusalem-eksperten Nadav Shragai i en artikkel publisert 22. august.

Ved forrige kommunevalg deltok kun 1 prosent av de arabiske innbyggerne med stemmerett, skriver Nir Hasson i den venstreorienterte avisen Ha’aretz. Fordi veldig få arabere har deltatt i tidligere valg, etablerer Jerusalem kommune veldig få valglokaler i de arabiske bydelene. Shragai mener israelske myndigheter bør bruke stor innsats på å gjøre det lett for araberne å stemme og sørge for best mulig sikkerhet slik at de som vil delta i lokaldemokratiet ikke må bøye av for trusler.

For første gang på flere tiår stiller en arabisk liste til valg ved årets kommunevalg i Jerusalem. Ramadan Dabush fra Sur Baher i Øst-Jerusalem er leder for listen «Jerusalem for Jerusalemitter». Han tror de fleste araberne i byen ønsker å forbli del av et forent Jerusalem under israelsk kontroll. Dabush håper å bli valgt til kommunestyret for å kunne kjempe for økte budsjettmidler til de arabiske bydelene.

Omkring 630.000 innbyggere i Jerusalem har stemmerett, ifølge Shragai. Omkring 31 prosent av dem er arabere. (Omkring 41 prosent av innbyggerne i Jerusalem er arabere, men mange av dem er barn og tenåringer uten stemmerett.)Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise