Palestinske myndigheter truer arabere i Jerusalem til ikke å delta i lokaldemokratiet

I forrige valg var det kun 1 prosent av araberne med stemmerett som deltok.
Jerusalem. (Foto: premasagar, flickr.com)
Jerusalem. (Foto: premasagar, flickr.com)

30. oktober er det kommunevalg i Jerusalem. De arabiske innbyggerne i byen blir truet til å holde seg borte fra valglokalene.

– Alle innbyggere i Jerusalem som deltar i lokalvalget vil bli definert som en som har forlatt nasjonen, hjemlandet og religionen, heter det i en fatwa fra muftien i Jerusalem, sjeik Muhammad Ahmad Hussein. Han er innsatt i jobben av PA-president Mahmoud Abbas og er den fremste religiøse lederen i palestinske selvstyremyndigheter. Husseins uttalelse må oppfattes som en klar trussel på liv og helse i en kultur hvor det å forlate religionen islam tradisjonelt har betydd dødsstraff.

– Å delta i valget kan signalisere en de facto anerkjennelse av israelsk styre og suverenitet i Jerusalem, advarte PLOs sentralstyre for noen uker siden.

– De som deltar i valget er forrædere som skader de palestinske verdiene, heter det i et åpent brev publisert i de arabisk-språklige avisene nylig, skriver den israelske Jerusalem-eksperten Nadav Shragai i en artikkel publisert 22. august.

Ved forrige kommunevalg deltok kun 1 prosent av de arabiske innbyggerne med stemmerett, skriver Nir Hasson i den venstreorienterte avisen Ha’aretz. Fordi veldig få arabere har deltatt i tidligere valg, etablerer Jerusalem kommune veldig få valglokaler i de arabiske bydelene. Shragai mener israelske myndigheter bør bruke stor innsats på å gjøre det lett for araberne å stemme og sørge for best mulig sikkerhet slik at de som vil delta i lokaldemokratiet ikke må bøye av for trusler.

For første gang på flere tiår stiller en arabisk liste til valg ved årets kommunevalg i Jerusalem. Ramadan Dabush fra Sur Baher i Øst-Jerusalem er leder for listen «Jerusalem for Jerusalemitter». Han tror de fleste araberne i byen ønsker å forbli del av et forent Jerusalem under israelsk kontroll. Dabush håper å bli valgt til kommunestyret for å kunne kjempe for økte budsjettmidler til de arabiske bydelene.

Omkring 630.000 innbyggere i Jerusalem har stemmerett, ifølge Shragai. Omkring 31 prosent av dem er arabere. (Omkring 41 prosent av innbyggerne i Jerusalem er arabere, men mange av dem er barn og tenåringer uten stemmerett.)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise