Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Muslimsk soldat: – Israel er mitt land, derfor vil jeg tjenestegjøre i forsvaret

Muslimske Bilal Taha er soldat i det israelske forsvaret. Han tror flere muslimer kommer til å verve seg framover. (Foto: IDF)
Muslimske Bilal Taha er soldat i det israelske forsvaret. Han tror flere muslimer kommer til å verve seg framover. (Foto: IDF)
Muslimske Bilal Taha tror flere av hans trosfeller vil bli israelske soldater framover.

Før han forlater basen hvor han er stasjonert kler den 21 år gamle soldaten Bilal Taha av seg militæruniformen og skifter til sivilt tøy. Først da kan han sette seg på bussen hjemover til landsbyen Deir al-Asad i Galilea, hvor det å tjenestegjøre i IDF er uvanlig – for å si det mildt. Taha er en av få israelsk-arabiske muslimer som frivillig har latt seg verve til det israelske forsvaret.

– Det er mange som ikke liker at jeg er soldat og jeg vet ikke hvordan deres reaksjon ville vært hvis jeg kom til byen ikledd uniform, forteller korporalen i et portrettintervju med den israelske storavisen Yedioth Ahronoth.

Valget om å verve seg har skapt blandene reaksjoner i nærmiljøet hans.

– De fleste av mine venner har valgt å studere og ikke tjenestegjøre. Det hender at noen av dem ler av meg og spør: Skal du dra til Gaza? Til krig? De sier det er farlig og at jeg må passe meg, sier han og forteller videre:

– Uansett reaksjonene valgte jeg å verve meg, forklarer han.

Før han vervet seg i 2017 tilbragte Taha et år som frivillig ved Federation of Young Students and Workers, en venstreorientert bevegelse i Israel. I løpet av dette året fikk han reist rundt i Israel og så en side ved landet han ikke hadde sett før. Jøder og arabere hadde mer til felles enn hva han først trodde. Det var det som gjorde at han tok valget om å verve seg i militæret.

– Vi var en uke på seminar på Safed Yeshiva, en måned i bosetningen Ofra og vi besøkte også min landsby. Vi observerte forskjellene og likhetene mellom alle disse stedene, sier han om tiden i den israelske bevegelse.

Hans første rolle i det israelske forsvaret var i en avdeling som oppfordrer minoriteter til å verve seg og hjelper dem gjennom tjenestetiden. Etter en tid ønsket han imidlertid en mer aktiv rolle som kampsoldat i forsvaret.

Det var en prosess som ikke var uten komplikasjoner. Som eneste sønn trengte han foreldrenes godkjenning for å være med i en stridende kampenhet. Moren forsøkte å overtale han til å ombestemme seg, men Bilal insisterte og klarte til slutt å overbevise moren om å signere alle nødvendige papirer. Hans far var støttende til valget hans helt fra starten av.

I dag tjenestegjør Bilal i Tavor-battalionen i hjemmefront-kommandoen. Der møter han til tider vanskelige og kompliserte situasjoner. For øyeblikket er han utstasjonert på Vestbredden, hvor enheten hans beskytter israelske bosetninger. 21-åringen har aldri angret på valget om å verve seg.

– Jeg har bare blitt mer sikker på avgjørelsen min. Dette er hvor jeg lever, dette er mitt land, jeg betaler skatt, jeg respekterer flagget og nasjonalsangen og jeg tjenestegjør i det israelske forsvaret, forklarer han.

Alle medsoldatene i enheten hans er jøder, men Bilal tror stadig flere israelsk-arabere vil verve seg. 20% av Israels befolkning er arabere. Mens militærtjeneste er obligatorisk for jøder er den frivillig for israelske arabere.

– Jeg vet at mange i Deir al-Asad ønsker å hjelpe og delta. De er kanskje redde for forandringer, men de ønsker å tjene i uniform. Det er en annen fra landsbyen som forsøker å bli fallskjermjeger. Han konsulterte seg med meg og jeg hjalp ham og støttet han, sier Bilal i avisintervjuet.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart