Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

SV-politiker vil gjøre 1000 arabere arbeidsledig

SV-politikeren Ivar Johansen ønsker å gjøre de 2000 ansatte på SodaStream arbeidsledige. (Foto: Oslo kommune)
SV-politikeren Ivar Johansen ønsker å gjøre de 2000 ansatte på SodaStream arbeidsledige. (Foto: Oslo kommune)
SodaStream-fabrikken omtales som fredens øy. En fred en SV-politiker vil ødelegge.

SV-veteranen Ivar Johansen, som har sittet i bystyret i Oslo siden 1987, skriver på sin egen blogg om den israelske kullsyremaskinen SodaStream. Under overskriften «SodaStream – brusmaskin med blodsmak» oppfordrer medlemmet av finanskomiteen i Oslo til boikott av det israelske produktet.

«Det er grunn til å bruke forbrukermakten til å tenke igjennom hva du handler. For egen del ser jeg etter opprinnelsesland til varene. For meg er det naturlig å unngå varer fra Israel, og særlig der de er produsert på okkupert palestinsk jord», skriver SV-politikeren på bloggen sin.

SodaStream-fabrikken ligger like ved beduin-byen Rahat i det sørlige Israel. Her arbeider jøder, muslimer og andre religiøse grupper side om side i fred og vennskap. Bedriften selv kaller seg for fredens øy – og det er ikke uten grunn. MIFF besøkte nylig fabrikken og fikk se kvinner og menn fra alle ulike samfunnslag og religioner jobbe side om side. Ekte sameksistens i praksis.

– Vi stortrives på denne arbeidsplassen, var det unisone budskapet deres.

Denne freden ønsker SV-politikeren å ødelegge. Han kjemper for å gjøre de ansatte på SodaStream arbeidsledige. 2000 personer jobber på fabrikken, rundt 1000 av dem er arabere. Mange av dem er palestinere. I bloggen sin antyder han at palestinerne som jobber i israelske bedrifter er forrædere.

«Det kan også godt være at noen palestinere får seg jobb i israelsk-eid næringsliv i de okkuperte områder, på samme måte som nordmenn skaffet seg arbeid ved å jobbe for tysk-kontrollerte bedrifter i det daværende okkuperte Norge», skriver han om de palestinske ansatte på SodaStream.

Disse kvinnene og mennene ved SodaStream-fabrikken i Sør-Israel ønsker SV-politikeren å gjøre arbeidsledige.
Disse kvinnene og mennene ved SodaStream-fabrikken i Sør-Israel ønsker SV-politikeren å gjøre arbeidsledige.

Tidligere hadde SodaStream en fabrikk på Vestbredden, men den ble flyttet til det sørlige Israel på grunn av boikott-press og behov for større plass. 500 palestinere mistet jobben da fabrikken ble flyttet. Selv om fabrikken nå ligger i Israel vil SV-politikeren, som også er sentralstyremedlem i Kommunenes Sentralforbund, fortsatt boikotte den israelske bedriften.

«Selv om SodaStream har trukket seg ut av Vestbredden, har selskapet fortsatt virksomhet og produksjon i Israel. Boikott bør derfor opprettholdes så lenge selskapet fortsetter å bidra økonomisk til okkupasjonen av Palestina», skriver Johansen.

I bloggen påstår han at det er «et meget bredt sivilsamfunn av israelske og palestinske organisasjoner som ber oss om boikott». Det er helt feil. Det finnes ingen bred støtte i det israelske samfunnet til boikott av israelske varer. Den palestinske menneskerettighetsaktivisten Bassem Eid mener det heller ikke er noen støtte til boikott i det palestinske samfunnet. Han sier en boikott i størst grad rammer palestinere som ansatt i israelske bedrifter.

– Hvem betalte prisen for at Sodastream-fabrikken måtte flytte på grunn av press om boikott? Det var de palestinske arbeiderne. 500 palestinere mistet jobben og deres familier mistet helseforsikringen. De som mistet jobben, har ikke fått en eneste krone av BDS-bevegelsen, forteller palestineren.

Man kan jo stille seg spørsmål ved om Johansens agenda først og fremst er palestinernes ve og vel, eller om det i bunn og grunn handler om hans motstand mot Israel. Uansett er han ikke alene om å ville gjøre de ansatte på fabrikken arbeidsledig. Også Rødt-politiker Mads Gilbert og andre på venstresiden ivrer for boikott av jødene og araberne hos SodaStream.

PS: SodaStream ønsker også å bygge fabrikk på Gazastripen for å skape arbeid til palestinerne der. Vil Johansen og Gilbert boikotte den også?

Her er en video som viser samholdet som Johansen ønsker å ødelegge:


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart