SV-politiker vil gjøre 1000 arabere arbeidsledig

SodaStream-fabrikken omtales som fredens øy. En fred en SV-politiker vil ødelegge.
SV-politikeren Ivar Johansen ønsker å gjøre de 2000 ansatte på SodaStream arbeidsledige. (Foto: Oslo kommune)
SV-politikeren Ivar Johansen ønsker å gjøre de 2000 ansatte på SodaStream arbeidsledige. (Foto: Oslo kommune)

SV-veteranen Ivar Johansen, som har sittet i bystyret i Oslo siden 1987, skriver på sin egen blogg om den israelske kullsyremaskinen SodaStream. Under overskriften «SodaStream – brusmaskin med blodsmak» oppfordrer medlemmet av finanskomiteen i Oslo til boikott av det israelske produktet.

«Det er grunn til å bruke forbrukermakten til å tenke igjennom hva du handler. For egen del ser jeg etter opprinnelsesland til varene. For meg er det naturlig å unngå varer fra Israel, og særlig der de er produsert på okkupert palestinsk jord», skriver SV-politikeren på bloggen sin.

SodaStream-fabrikken ligger like ved beduin-byen Rahat i det sørlige Israel. Her arbeider jøder, muslimer og andre religiøse grupper side om side i fred og vennskap. Bedriften selv kaller seg for fredens øy – og det er ikke uten grunn. MIFF besøkte nylig fabrikken og fikk se kvinner og menn fra alle ulike samfunnslag og religioner jobbe side om side. Ekte sameksistens i praksis.

– Vi stortrives på denne arbeidsplassen, var det unisone budskapet deres.

Denne freden ønsker SV-politikeren å ødelegge. Han kjemper for å gjøre de ansatte på SodaStream arbeidsledige. 2000 personer jobber på fabrikken, rundt 1000 av dem er arabere. Mange av dem er palestinere. I bloggen sin antyder han at palestinerne som jobber i israelske bedrifter er forrædere.

«Det kan også godt være at noen palestinere får seg jobb i israelsk-eid næringsliv i de okkuperte områder, på samme måte som nordmenn skaffet seg arbeid ved å jobbe for tysk-kontrollerte bedrifter i det daværende okkuperte Norge», skriver han om de palestinske ansatte på SodaStream.

Disse kvinnene og mennene ved SodaStream-fabrikken i Sør-Israel ønsker SV-politikeren å gjøre arbeidsledige.
Disse kvinnene og mennene ved SodaStream-fabrikken i Sør-Israel ønsker SV-politikeren å gjøre arbeidsledige.

Tidligere hadde SodaStream en fabrikk på Vestbredden, men den ble flyttet til det sørlige Israel på grunn av boikott-press og behov for større plass. 500 palestinere mistet jobben da fabrikken ble flyttet. Selv om fabrikken nå ligger i Israel vil SV-politikeren, som også er sentralstyremedlem i Kommunenes Sentralforbund, fortsatt boikotte den israelske bedriften.

«Selv om SodaStream har trukket seg ut av Vestbredden, har selskapet fortsatt virksomhet og produksjon i Israel. Boikott bør derfor opprettholdes så lenge selskapet fortsetter å bidra økonomisk til okkupasjonen av Palestina», skriver Johansen.

I bloggen påstår han at det er «et meget bredt sivilsamfunn av israelske og palestinske organisasjoner som ber oss om boikott». Det er helt feil. Det finnes ingen bred støtte i det israelske samfunnet til boikott av israelske varer. Den palestinske menneskerettighetsaktivisten Bassem Eid mener det heller ikke er noen støtte til boikott i det palestinske samfunnet. Han sier en boikott i størst grad rammer palestinere som ansatt i israelske bedrifter.

– Hvem betalte prisen for at Sodastream-fabrikken måtte flytte på grunn av press om boikott? Det var de palestinske arbeiderne. 500 palestinere mistet jobben og deres familier mistet helseforsikringen. De som mistet jobben, har ikke fått en eneste krone av BDS-bevegelsen, forteller palestineren.

Man kan jo stille seg spørsmål ved om Johansens agenda først og fremst er palestinernes ve og vel, eller om det i bunn og grunn handler om hans motstand mot Israel. Uansett er han ikke alene om å ville gjøre de ansatte på fabrikken arbeidsledig. Også Rødt-politiker Mads Gilbert og andre på venstresiden ivrer for boikott av jødene og araberne hos SodaStream.

PS: SodaStream ønsker også å bygge fabrikk på Gazastripen for å skape arbeid til palestinerne der. Vil Johansen og Gilbert boikotte den også?

Her er en video som viser samholdet som Johansen ønsker å ødelegge:

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise