Større frihet for hijab-bruk i Israel enn i EU

En tannlegeklinikk måtte betale erstatning da de nektet å ansette en kvinne med hijab.
Muslimske kvinner med hijab har større rettigheter i arbeidslivet i Israel enn i EU. (Illustrasjonsfoto: aloush, flickr)

I 2017 vedtok en EU-domstol at arbeidsgivere har rett til å bestemme over ansattes religionsutøvelse i arbeidstiden. En kvinne ble nektet å bruke hijab på jobb i sikkerhetsselskapet G4S, og fikk sparken da hun ikke ville etterkomme pålegget fra arbeidsgiveren. Domstolen ga arbeidsgiveren medhold, meldte NRK.

I Israel er situasjonen annerledes for muslimske kvinner. En tannlegeklinikk i byen Netanya nektet å ansett en kvinne med hijab, med begrunnelse at de var redde for at kundene ville reagere negativt. Først tok kvinnen saken til «Kommisjonen for like ansettelsesmuligheter», og fikk medhold der. Da kommisjonen kontaktet tannlegeklinikken snudde de og sa hun kunne få jobb likevel. Men da takket den muslimske kvinnen nei og leverte erstatningssøksmål til Tel Avivs regionale arbeidsrett. Søndag 8. september vedtok retten at kvinnen skal få 100.000 kroner i erstatning, skriver Ha’aretz.

Arbeidsretten slo fast at «å avvise en kandidat på grunn av fordommer innebærer ulovlig diskriminering etter loven for like muligheter til ansettelse». Den slo også fast at selv ikke en uvanlig spent sikkerhetssituasjon (med terrorangrep etc.) gjør slik behandling lovlig.

Vi vil oppmuntre alle, og spesielt norske muslimer, til å huske denne saken neste gang de hører anklager om at Israel er en apartheidstat.

Se relaterte saker under

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise