Større frihet for hijab-bruk i Israel enn i EU

En tannlegeklinikk måtte betale erstatning da de nektet å ansette en kvinne med hijab.

Muslimske kvinner med hijab har større rettigheter i arbeidslivet i Israel enn i EU. (Illustrasjonsfoto: aloush, flickr)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

I 2017 vedtok en EU-domstol at arbeidsgivere har rett til å bestemme over ansattes religionsutøvelse i arbeidstiden. En kvinne ble nektet å bruke hijab på jobb i sikkerhetsselskapet G4S, og fikk sparken da hun ikke ville etterkomme pålegget fra arbeidsgiveren. Domstolen ga arbeidsgiveren medhold, meldte NRK.

I Israel er situasjonen annerledes for muslimske kvinner. En tannlegeklinikk i byen Netanya nektet å ansett en kvinne med hijab, med begrunnelse at de var redde for at kundene ville reagere negativt. Først tok kvinnen saken til «Kommisjonen for like ansettelsesmuligheter», og fikk medhold der. Da kommisjonen kontaktet tannlegeklinikken snudde de og sa hun kunne få jobb likevel. Men da takket den muslimske kvinnen nei og leverte erstatningssøksmål til Tel Avivs regionale arbeidsrett. Søndag 8. september vedtok retten at kvinnen skal få 100.000 kroner i erstatning, skriver Ha’aretz.

Arbeidsretten slo fast at «å avvise en kandidat på grunn av fordommer innebærer ulovlig diskriminering etter loven for like muligheter til ansettelse». Den slo også fast at selv ikke en uvanlig spent sikkerhetssituasjon (med terrorangrep etc.) gjør slik behandling lovlig.

Vi vil oppmuntre alle, og spesielt norske muslimer, til å huske denne saken neste gang de hører anklager om at Israel er en apartheidstat.

Se relaterte saker under

Forrige artikkelNye rakettangrep mot Israel fra Gaza
Neste artikkel– Det er aldri blitt krevd av noe land å holde sine egne innbyggere borte fra et område de kontrollerer
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.