Facebook utestengte Netanyahu-kampanjens chatbot i 24 timer

Skal ha brutt Facebooks retningslinjer om “hatprat”.

Israels statsminister og forsvarsminister Benjamin Netanyahu.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu på talerstolen i det israelske parlamentet. (Illustrasjonsfoto: GPO)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


Facebook har i dag kunngjort at en chatbot som tilhører statsminister Benjamin Netanyahus offisielle side på Facebook har blitt utestengt midlertidig på grunn av brudd på Facebooks retningslinjer.

Reaksjonen kommer etter at en Facebook Messenger-melding, som på onsdag ble sendt ut av chatboten i forbindelse med Netanyahu og Likud-partiets valgkampanje, hevdet at “araberne vil utslette oss alle – kvinner, barn og menn – og tillate et atombombeutrustet Iran som vil drepe oss”.

I meldingen blir velgere oppfordret om å stemme på Likud ved neste ukes Knesset-valg for å hindre dannelsen av en venstreorientert regjering, som den hevder kommer til å inngå partnerskap med arabiske Knesset-medlemmer, skriver Times of Israel.

En chatbot er en programvarebasert robot som etterligner menneskelig kommunikasjon, og har blitt vanlig å bruke av bedrifter for å svare kunder som tar kontakt over Internett.

Dette er meldingen som ble sendt til personer som tok kontakt på Netanyahus Facebook-side onsdag 11. september.

“Etter en grundig gjennomgåelse av aktivitetene til Likud-kampanjens bot, har vi funnet et brudd på våre retningslinjer om hatprat. Vi fant også at boten misbrukte plattformen i perioden den hadde lov til å kontakte personer. Som et resultat har vi midlertidig utestengt boten i 24 timer. Dersom retningslinjene blir brutt flere ganger, vil vi fortsette med å gjøre passende tiltak,” sier en talsperson fra Facebook.

Det var Ayman Odeh, lederen av den arabiske felleslisten som på onsdag reagerte på chatbot-meldingen med å kalle Netanyahu for en “psykopat” da han sendte klagen til Facebook. “I går gikk vi direkte til Facebook og forlangte at de sluttet å gi en plattform til Netanyahus farlige oppvigleri. I dag ser vi resultatet,” sa Odeh etter at utestengelsen ble kjent.

Ayman Odeh er frontfigur for den arabiske felleslisten til Knesset-valget tirsdag. (Foto: Ldorfman / Wikimedia Commons)
Ayman Odeh er leder for den arabiske felleslisten til Knesset-valget tirsdag. (Foto: Ldorfman / Wikimedia Commons)

Likud svarte onsdag på kritikken med å ta avstand fra innholdet i meldingen. Ifølge Likud var det en feil begått av en kampanjemedarbeider, og at teksten ikke var godkjent av statsministeren.

“Statsminister Netanyahu så ikke disse tingene, godkjente dem ikke, er ikke enig med dem, og er imot dem. Da han ble kjent med innholdet ba han om at det umiddelbart ble fjernet,” sa Likud i en uttalelse.

I et radiointervju i dag morges fortsatte Netanyahu med å insistere på at meldingen var en feil begått av en kampanjemedarbeider. “Jeg har venner i arabiske land, jeg har respekt for alle mennesker, uansett om han er muslim eller kristen. Våre relasjoner til den arabiske verden og mine relasjoner til arabiske ledere – ingen israelske ledere har noensinne hatt noe slikt,” sa statsministeren til Reshet Bet, skriver Jerusalem Post.

Forrige artikkel– Det er aldri blitt krevd av noe land å holde sine egne innbyggere borte fra et område de kontrollerer
Neste artikkelTre feil og en rett av Anniken Huitfeldt
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016 til sommeren 2020.