– Uaktuelt å bytte bort «triangelet»

Benjamin Netanyahu avviser å bytte bort områder med stor arabisk befolkning.
Byen Umm al-Fahm ligger i «triangelet» og er en av byene som har vært foreslått i en byttehandel. (Foto: Wikipedia)

«Triangel»-området i Nord-Israel vil ikke bli en del av en eventuell framtidig palestinsk stat. Det sier statsminister Benjamin Netanyahu i et intervju med den israelske arabisk-språklige TV-kanalen Hala TV.

Trumps fredsplan åpner opp for at «triangelet», et område med stor israelsk-arabisk befolkning, kan bli overført til en palestinsk stat i forbindelse med en endelig fredsavtale. Dette er det samme som tidligere forsvarsminister Avigdor Lieberman har foreslått i en årrekke. Han har ønsket å bytte disse landområdene mot israelsk suverenitet over bosetninger på Vestbredden.

«Disse områdene, som i stor grad selvidentifiserer seg som palestinske, ble opprinnelig utpekt til å havne under jordansk kontroll under forhandlinger av våpenstillstandslinjene fra 1949, men ble til slutt beholdt av Israel på grunn av militære formål som ikke lenger er til stede», står det i fredsplanen.

Totalt bor det rundt 250.000 mennesker i «triangelet». De har protestert høylytt mot muligheten for at området deres i framtiden kan bli lagt under suvereniteten til en palestinsk stat. Protestene har også fått støtte fra flere hold i Israel. Opposisjonsleder Benny Gantz sier han er imot ideen om å bytte suverenitet over området. Det samme sier statsminister Netanyahu.

– Ikke under noen omstendigheter vil det bli noen befolkningsoverføring. Jeg er prinsipielt motstander av det, sier Netanyahu i TV-intervjuet.

Statsminister Benjamin Netanyahu i møte med israelsk-arabiske ledere i mars 2015. (Foto: GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu i møte med israelsk-arabiske ledere i mars 2015. (Foto: GPO)

Selv om Trumps fredsplan åpner opp for at områder kan bytte suverenitet, så er det ikke noe det legges opp til. Planen inneholder også bytte av land i Negev i Sør-Israel, nær Gazastripen og Egypt, som i dag ikke er befolket.

I intervjuet med den arabisk-språklige TV-stasjonen sa Netanyahu også at han ikke er imot etableringen av en suveren palestinsk stat.

– Jeg har gått med på å diskutere det innenfor rammen av planen, så lenge det ikke skader Israels sikkerhet, sier han i intervjuet.

Netanyahu snakket også om andre saker som opptar Israels arabiske befolkning. Drøyt 20% av Israels befolkning er arabere. Blant annet antydet han at et bedre forhold til Saudi-Arabia kan føre til at det innen få år er direkteruter mellom Israel og Saudi-Arabia. Det vil gjøre at kostnadene med å dra på pilgrimsreise til Mekka blir betydelig lavere for israelske muslimer.

Videre snakket Netanyahu om at han vil fortsette å investere i den arabiske sektor hvis han blir valgt til statsminister igjen ved valget 2. mars. Siden 2016 er det investert flere titalls milliarder kroner i den arabiske sektor.

– Hvis jeg blir statsminister finnes det ingen grenser på hva vi kan få til sammen, sa Netanyahu, og fortalte om et møte med en israelsk-arabisk skolejente. Hun fortalte at hun ønsket å bli doktor. Da svarte Netanyahu:

– Du er talentfull og dette er ditt land. Følg drømmen din og du vil lykkes.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise