Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Uaktuelt å bytte bort «triangelet»

Byen Umm al-Fahm ligger i «triangelet» og er en av byene som har vært foreslått i en byttehandel. (Foto: Wikipedia)
Benjamin Netanyahu avviser å bytte bort områder med stor arabisk befolkning.

«Triangel»-området i Nord-Israel vil ikke bli en del av en eventuell framtidig palestinsk stat. Det sier statsminister Benjamin Netanyahu i et intervju med den israelske arabisk-språklige TV-kanalen Hala TV.

Trumps fredsplan åpner opp for at «triangelet», et område med stor israelsk-arabisk befolkning, kan bli overført til en palestinsk stat i forbindelse med en endelig fredsavtale. Dette er det samme som tidligere forsvarsminister Avigdor Lieberman har foreslått i en årrekke. Han har ønsket å bytte disse landområdene mot israelsk suverenitet over bosetninger på Vestbredden.

«Disse områdene, som i stor grad selvidentifiserer seg som palestinske, ble opprinnelig utpekt til å havne under jordansk kontroll under forhandlinger av våpenstillstandslinjene fra 1949, men ble til slutt beholdt av Israel på grunn av militære formål som ikke lenger er til stede», står det i fredsplanen.

Totalt bor det rundt 250.000 mennesker i «triangelet». De har protestert høylytt mot muligheten for at området deres i framtiden kan bli lagt under suvereniteten til en palestinsk stat. Protestene har også fått støtte fra flere hold i Israel. Opposisjonsleder Benny Gantz sier han er imot ideen om å bytte suverenitet over området. Det samme sier statsminister Netanyahu.

– Ikke under noen omstendigheter vil det bli noen befolkningsoverføring. Jeg er prinsipielt motstander av det, sier Netanyahu i TV-intervjuet.

Statsminister Benjamin Netanyahu i møte med israelsk-arabiske ledere i mars 2015. (Foto: GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu i møte med israelsk-arabiske ledere i mars 2015. (Foto: GPO)

Selv om Trumps fredsplan åpner opp for at områder kan bytte suverenitet, så er det ikke noe det legges opp til. Planen inneholder også bytte av land i Negev i Sør-Israel, nær Gazastripen og Egypt, som i dag ikke er befolket.

I intervjuet med den arabisk-språklige TV-stasjonen sa Netanyahu også at han ikke er imot etableringen av en suveren palestinsk stat.

– Jeg har gått med på å diskutere det innenfor rammen av planen, så lenge det ikke skader Israels sikkerhet, sier han i intervjuet.

Netanyahu snakket også om andre saker som opptar Israels arabiske befolkning. Drøyt 20% av Israels befolkning er arabere. Blant annet antydet han at et bedre forhold til Saudi-Arabia kan føre til at det innen få år er direkteruter mellom Israel og Saudi-Arabia. Det vil gjøre at kostnadene med å dra på pilgrimsreise til Mekka blir betydelig lavere for israelske muslimer.

Videre snakket Netanyahu om at han vil fortsette å investere i den arabiske sektor hvis han blir valgt til statsminister igjen ved valget 2. mars. Siden 2016 er det investert flere titalls milliarder kroner i den arabiske sektor.

– Hvis jeg blir statsminister finnes det ingen grenser på hva vi kan få til sammen, sa Netanyahu, og fortalte om et møte med en israelsk-arabisk skolejente. Hun fortalte at hun ønsket å bli doktor. Da svarte Netanyahu:

– Du er talentfull og dette er ditt land. Følg drømmen din og du vil lykkes.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart