Kun 7% av israelske arabere definerer seg som «palestinere»

Hver fjerde araber i Israel definerer seg først og fremst som israeler.
En ung israelsk-arabisk kvinne tar selfie sammen med jødiske medstudenter. (Foto: US Embassy in Jerusalem)

Ifølge foreløpige data fra Jewish People Policy Institutes (JPPI) kommende mangfoldsindeks for 2020, så har det i løpet av de siste årene vært en betydelig endring i hvordan israelske arabere identifiserer seg selv.

Ifølge studien, gjennomført av professor Camille Fuchs ved universitet i Tel Aviv, definerer omtrent en fjerdedel (23%) av araberne seg først og fremst som «israelere». Det er en kraftig økning fra i fjor, hvor bare 5% svarte det samme. Over halvparten (51%) identifiserer seg som «israelsk-arabisk».

Over 20%, nærmere to millioner, av innbyggerne i Israel er arabere.

Samtidig går andelen ikke-jødiske innbyggere som først og fremst definerer seg som «palestinere» betraktelig ned, fra 18% i fjor til 7% i år, skriver den israelske avisen Jerusalem Post. Også andre undersøkelser viser samme trend, at stadig færre arabere i Israel definerer seg som «palestinere».

Shmuel Rosner, en av personene som jobbet med studien, sier det har vært en betydelig endring det siste året i hvordan israelske arabere definerer seg selv. Rosner tror de siste valgene til ny nasjonalforsamling har påvirket hvordan arabere i Israel ser på seg selv. Valgdeltakelsen hos israelske arabere har vært rekordhøy og det har vært en utbredt debatt om israelske araberes deltakelse på den politiske arenaen og i det israelske samfunnet.

Studien viser også at de fleste araberne føler seg «som ekte israelere».

President ved Jewish People’s Policy Institute, Avinoam Bar-Yosef, mener det ikke først og fremst er den økte valgdeltakelsen, men koronakrisen som har endret hvordan mange israelske arabere identifiserer seg selv. Han viser til at mange arabere jobber i helsesektoren i Israel og at kampen mot koronaviruset har skapt en større følelse av partnerskap mellom det jødiske og arabiske samfunnet i landet.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise