Kun 7% av israelske arabere definerer seg som «palestinere»

Hver fjerde araber i Israel definerer seg først og fremst som israeler.

En ung israelsk-arabisk kvinne tar selfie sammen med jødiske medstudenter. (Foto: US Embassy in Jerusalem)

Ifølge foreløpige data fra Jewish People Policy Institutes (JPPI) kommende mangfoldsindeks for 2020, så har det i løpet av de siste årene vært en betydelig endring i hvordan israelske arabere identifiserer seg selv.

Ifølge studien, gjennomført av professor Camille Fuchs ved universitet i Tel Aviv, definerer omtrent en fjerdedel (23%) av araberne seg først og fremst som «israelere». Det er en kraftig økning fra i fjor, hvor bare 5% svarte det samme. Over halvparten (51%) identifiserer seg som «israelsk-arabisk».

Over 20%, nærmere to millioner, av innbyggerne i Israel er arabere.

Samtidig går andelen ikke-jødiske innbyggere som først og fremst definerer seg som «palestinere» betraktelig ned, fra 18% i fjor til 7% i år, skriver den israelske avisen Jerusalem Post. Også andre undersøkelser viser samme trend, at stadig færre arabere i Israel definerer seg som «palestinere».

Shmuel Rosner, en av personene som jobbet med studien, sier det har vært en betydelig endring det siste året i hvordan israelske arabere definerer seg selv. Rosner tror de siste valgene til ny nasjonalforsamling har påvirket hvordan arabere i Israel ser på seg selv. Valgdeltakelsen hos israelske arabere har vært rekordhøy og det har vært en utbredt debatt om israelske araberes deltakelse på den politiske arenaen og i det israelske samfunnet.

Studien viser også at de fleste araberne føler seg «som ekte israelere».

President ved Jewish People’s Policy Institute, Avinoam Bar-Yosef, mener det ikke først og fremst er den økte valgdeltakelsen, men koronakrisen som har endret hvordan mange israelske arabere identifiserer seg selv. Han viser til at mange arabere jobber i helsesektoren i Israel og at kampen mot koronaviruset har skapt en større følelse av partnerskap mellom det jødiske og arabiske samfunnet i landet.

Forrige artikkel– Palestinske banker må stenge kontoene til dømte terrorister
Neste artikkelTo av tre amerikanske jøder føler seg «mindre trygge»
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.