Israelsk araber: – De som sier det er apartheid i Israel burde skamme seg

Yoseph Haddad mener de som anklager Israel for apartheid umulig kan ha vært der.
Den kristne israelske araberen Yoseph Haddad var gjest i MIFFs direktesending torsdag 18. mars. (Foto: Skjermdump)

MIFF hadde torsdag 18. mars gleden av å ha den israelske araberen Yoseph Haddad som gjest i vår direktesending. Haddad driver en organisasjon som heter Together, som jobber med å bygge broer mellom jøder og arabere i Israel. De jobber også med å integrere arabere i det israelske samfunnet.

Mens det er obligatorisk militærtjeneste for både jøder og drusere i Israel er militærtjeneste frivillig for arabere. Haddad vervet seg likevel til tjeneste på midten av 2000-tallet og kjempet i den anerkjente Golani-brigaden. Han ble også befal og ledet andre soldater i kamp, de aller fleste jøder. Han kjempet mot den libanesiske terrorgruppen Hizbollah under den andre Libanon-krig i 2006 og ble alvorlig skadet i kamp bare to dager før det ble våpenhvile.

– Rett før jeg skulle ut i krig ringte en kamerat meg og lurte på hvorfor jeg skulle krige mot andre arabere. Da svarte jeg han at jeg kjemper ikke mot arabere, jeg kjemper mot terrororganisasjonen Hizbollah, sier Haddad i sendingen, hvor MIFFs daglige leder Conrad Myrland og MIFFs leder i Danmark, Rika Greenberg, også deltok.

Haddad viste til at 44 israelske sivile ble drept i den andre Libanon-krig og at halvparten av ofrene var israelske arabere. Hans egen by, Nasaret, ble også angrepet av Hizbollahs raketter. Nasaret er Israels største arabiske by.

– Jeg beskyttet det israelske samfunnet, arabere og jøder. Det var min by og mitt folk som ble angrepet av Hizbollah, fortalte den tidligere IDF-soldaten.

Etter krigen fikk han besøk av kameraten sin på sykehuset hvor han var innlagt. Da takket han ham for at han hadde forsvart Israel og landets innbyggere. Haddad klarte å legge skaden bak seg etter ett års opptrening.

I dag er den israelske araberen engasjert i sameksistens. Han reagerer kraftig på påstander om at det er apartheid i Israel. Han tviler på at de som kommer med slike på stander noen gang har vært i Israel. Har inviterer dem til å komme og se landet med egne øyner og besøke arabiske byer i Israel.

– Har de som påstår det er apartheid i Israel noen gang vært her? For da ville de innsett at slike påstander bare er tull. Jeg sier ikke at alt er perfekt, men å kalle det som foregår i Israel for apartheid er bare tull, sier Haddad.

Han har besøkt Sør-Afrika og apartheidmuseet i Johannesburg. Den israelske araberen mener de som sier det er apartheid i Israel regelrett sverter ofrene for apartheidregimet i Sør-Afrika.

– Å sammenligne den israelsk-palestinske konflikt med det som skjedde i Sør-Afrika er en stor urett mot de svarte i Sør-Afrika som faktisk opplevde apartheid. De som gjør slike sammenligninger burde skamme seg, sier han.

Hele intervjuet med israelske Haddad kan du se i opptak her:

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise