Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israelsk araber: – De som sier det er apartheid i Israel burde skamme seg

Den kristne israelske araberen Yoseph Haddad var gjest i MIFFs direktesending torsdag 18. mars. (Foto: Skjermdump)
Yoseph Haddad mener de som anklager Israel for apartheid umulig kan ha vært der.

MIFF hadde torsdag 18. mars gleden av å ha den israelske araberen Yoseph Haddad som gjest i vår direktesending. Haddad driver en organisasjon som heter Together, som jobber med å bygge broer mellom jøder og arabere i Israel. De jobber også med å integrere arabere i det israelske samfunnet.

Mens det er obligatorisk militærtjeneste for både jøder og drusere i Israel er militærtjeneste frivillig for arabere. Haddad vervet seg likevel til tjeneste på midten av 2000-tallet og kjempet i den anerkjente Golani-brigaden. Han ble også befal og ledet andre soldater i kamp, de aller fleste jøder. Han kjempet mot den libanesiske terrorgruppen Hizbollah under den andre Libanon-krig i 2006 og ble alvorlig skadet i kamp bare to dager før det ble våpenhvile.

– Rett før jeg skulle ut i krig ringte en kamerat meg og lurte på hvorfor jeg skulle krige mot andre arabere. Da svarte jeg han at jeg kjemper ikke mot arabere, jeg kjemper mot terrororganisasjonen Hizbollah, sier Haddad i sendingen, hvor MIFFs daglige leder Conrad Myrland og MIFFs leder i Danmark, Rika Greenberg, også deltok.

Haddad viste til at 44 israelske sivile ble drept i den andre Libanon-krig og at halvparten av ofrene var israelske arabere. Hans egen by, Nasaret, ble også angrepet av Hizbollahs raketter. Nasaret er Israels største arabiske by.

– Jeg beskyttet det israelske samfunnet, arabere og jøder. Det var min by og mitt folk som ble angrepet av Hizbollah, fortalte den tidligere IDF-soldaten.

Etter krigen fikk han besøk av kameraten sin på sykehuset hvor han var innlagt. Da takket han ham for at han hadde forsvart Israel og landets innbyggere. Haddad klarte å legge skaden bak seg etter ett års opptrening.

I dag er den israelske araberen engasjert i sameksistens. Han reagerer kraftig på påstander om at det er apartheid i Israel. Han tviler på at de som kommer med slike på stander noen gang har vært i Israel. Har inviterer dem til å komme og se landet med egne øyner og besøke arabiske byer i Israel.

– Har de som påstår det er apartheid i Israel noen gang vært her? For da ville de innsett at slike påstander bare er tull. Jeg sier ikke at alt er perfekt, men å kalle det som foregår i Israel for apartheid er bare tull, sier Haddad.

Han har besøkt Sør-Afrika og apartheidmuseet i Johannesburg. Den israelske araberen mener de som sier det er apartheid i Israel regelrett sverter ofrene for apartheidregimet i Sør-Afrika.

– Å sammenligne den israelsk-palestinske konflikt med det som skjedde i Sør-Afrika er en stor urett mot de svarte i Sør-Afrika som faktisk opplevde apartheid. De som gjør slike sammenligninger burde skamme seg, sier han.

Hele intervjuet med israelske Haddad kan du se i opptak her:


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart